EK docházejí peníze, bude to řešit rozpočtový výbor EP

22.10.2013
čtk

Rozpočtový výbor Evropského parlamentu (EP) zřejmě bude řešit finanční potíže Evropské komise (EK), která žádá dodatečných 2,7 miliardy eur (zhruba 70 miliard korun). V pondělí předseda EP Martin Schulz oznámil, že ho téhož dne šéf EK José Manuel Barroso varoval před platební neschopností Evropské komise, která by mohla nastat v polovině listopadu.

Výbor bude jednat o finanční situaci Evropské komise mimo rámec programu čtyřdenního plenárního zasedání evropského zákonodárného sboru, které začalo v pondělí. Případné mimořádné hlasování se očekává ve středu, případně ve čtvrtek. Řada europoslanců v této souvislosti upozornila na skutečnost, že EK o problému neinformovala ještě před schválením programu
plenárního zasedání.

Schulz v pondělí zmínil, že platební neschopnost se bude týkat například vyplácení unijních náhrad za některé poslední povodňové škody. Podrobnosti ale nezmínil. Z evropského Fondu solidarity by mělo Česko na likvidaci následků červnových záplav získat 15,9 milionu eur. Další peníze má čerpat Německo a Rakousko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek