Jak EU zareaguje na tragédii u Lampedusy?


Marie Bydžovská, Euroskop, 25. 10. 2013

Představitelé osmadvacítky druhý den summitu Evropské rady diskutovali o problému nelegální migrace do Evropy, jenž rezonuje Evropou obzvláště silně po nedávné tragédii u jihoitalského ostrova Lampedusa. Politici probrali také přípravu listopadového summitu východního partnerství, kde chce Ukrajina podepsat asociační dohodu s Evropskou unií.

Především jižní země Unie tlačí na změnu přístupu EU k problematice migrace a k její větší koordinaci na celoevropské úrovni. „To, co se stalo na Lampeduse se nemůže opakovat. Chceme, aby EU změnila svůj přístup,“ prohlásil při příchodu na jednání italský premiér Enrico Letta. Na počátku měsíce se u ostrova Lampedusa utopilo několik stovek migrantů připlouvajících ze severní Afriky.

Unie nyní hledá, jak na událost, která jen podtrhla dlouhodobý problém, odpovídajícím způsobem reagovat. „Vznikla již speciální pracovní skupina, která se má zabývat využitím všech existujících prostředků a mechanismů, aby byly posíleny ochranné prvky EU ve vztahu k imigračnímu tlaku,“ řekl premiér Jiří Rusnok po skončení jednání. Musí být posílena kapacita dotčených zemí v boji proti zločinu, který je za tímto sociálním a humanitárním neštěstím vždy schován,“ dodal.

Kvóty na uprchlíky EU neplánuje

Existují plány na posílení agentury pro správu vnějších hranic unie Frontex a Evropský parlament podpořil informační systém EUROSUR, který by měl zabránit nelegálnímu obchodu, ale také ztrátám na životech při snaze běženců dostat se do EU. Někteří politici hovoří například o možnosti rozmísťovat uprchlíky do různých evropských zemí, aby se ulevilo jižnímu křídlu unie.

Takové nápady ale nemají velkou podporu. „Myslím, že je brzo na takovéto závěry,“ řekl novinářům po skončení prvního dne summitu český premiér Jiří Rusnok. Realita v EU je podle něj taková, že severní země přijímají více uprchlíků a migrantů než země jižní. „Nebráníme se obecně větší solidaritě, ale dohody musí být velmi podrobně prodiskutovány, ta věc není úplně jednoduchá,“ dodal.

„Situace na jižní hranici není homogenní. Máme úspěšné příklady, jako třeba Španělsko, které již před několika lety zavedlo účinnou obranu, jejíž součástí jsou i dohody se sousedními zeměmi, prostřednictvím nichž přicházeli do Evropy uprchlíci. Úplně jiná situace je v Itálii, Řecku, Bulharsku nabo na Maltě, kde je imigrační proud silně spojen s konfliktem v Sýrii a v Afghánistánu,“ podotkl také premiér.

Unijní prezidenti a premiéři probrali také stav příprav na listopadový summit východního partnerství ve Vilniusu. Ukrajina by tam s EU měla podepsat asociační dohodu a dohodu o volném obchodu. Zatím ale ještě nesplnila některé podmínky; především není vyřešen osud vězněné expremiérky Julie Tymošenkové, v jejímž případě EU hovoří o „selektivní justici“ Kyjeva.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality