EU získá do rozpočtu navíc 3,9 miliardy eur

30.10.2013
čtk

Členské státy Evropské unie schválily uvolnění dodatečných 3,9 miliardy eur do unijního rozpočtu pro letošní rok. Evropské komisi by bez těchto peněz mohla hrozit platební neschopnost. Oznámila to Rada EU. Dohoda se týká i dodatečných 400,5 milionu eur určených na likvidaci červnových záplav a loňských požárů v Česku, Německu, Rakousku a Rumunsku. Evropský parlament by měl o uvolnění těchto prostředků hlasovat na listopadovém plenárním zasedání.

Částka 3,9 miliardy eur je druhou částí ze zhruba 11 miliard eur, o které počátkem roku požádala Evropská komise. Členské státy se na ní budou podílet podle toho, jakou měrou přispívají do celkového rozpočtu. O první tranši ve výši 7,3 miliardy eur vlády EU rozhodly v červenci.

Dohoda o druhém rozpočtovém dodatku podle evropského komisaře pro rozpočet Janusze Lewandowského přišla příliš pozdě na to, aby bylo možné jej v tomto roce využít. „Platbu některých faktur předložených v roce 2013 bude muset odložit,“ sdělil Lewandowski podle agentury AFP Evropské komisi.

Naopak částka na odstranění škod po záplavách a požárech se bude financovat z rozpočtu na letošní rok tak, že se „přesunou nevyužité prostředky“, napsala s odvoláním na zdroje AFP. Česká republika by na likvidaci následků červnových povodní měla získat 15,9 milionu eur (okolo 412 milionů korun).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek