EU dojednává pomoc Ukrajině. Kvůli tlaku Ruska

01.11.2013
čtk

Evropská unie jedná s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o poskytnutí finanční pomoci Ukrajině, pokud by se tato země dostala koncem roku pod ekonomický tlak Ruska kvůli přibližování k osmadvacítce. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vysoké unijní činitele.

Očekává se, že během summitu EU, který se bude konat 28. a 29. listopadu v Litvě, Ukrajina podepíše s unií dohodu o volném obchodu a o přidružení. Musí však ještě splnit některé podmínky, včetně propuštění bývalé premiérky Julije Tymošenkové z vězení.

Směřování Ukrajiny do EU, a tím pryč ze sféry vlivu Ruska popuzuje Kreml. Rýsuje se tak jeden z nejožehavějších geopolitických momentů mezi Východem a Západem od konce takzvané studené války. Ztráta Ukrajiny by dokumentovala pokles moci Ruska v jeho nejbližším okolí. Moskva už kvůli tomu Kyjevu například pohrozila přerušením dodávek plynu a vyzvala ke splacení dosud neuhrazených dluhů.

Pro případ, že Brusel s Kyjevem dohodu o přidružení podepíšou a Moskva odpoví restrikcemi, má unie už plán náhradního zásobování Ukrajiny plynem. Jedná také s MMF o možné finanční podpoře, bude-li nutná. Podle citovaných unijních činitelů jsou tato jednání v plném proudu s cílem domluvit se co nejdříve.

Zatím není jasné, kolik peněz by Ukrajina se 45 miliony obyvatel přesně potřebovala. Zasvěcení finanční odborníci, kteří situaci země dobře znají, nicméně odhadují, že by v záloze mělo být připraveno 10 až 15 miliard dolarů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek