MMF: věřitelé by měli Irsku vyhradit finanční rezervu

02.11.2013
čtk

Irsko má opustit záchranný program jako první z problémových zemí eurozóny příští měsíc. První náměstek výkonné ředitelky Mezinárodního měnového fondu David Lipton v rozhovoru pro německý list Die Welt uvedl, že by věřitelé měli nechat pro Izsko stranou finanční rezervu, která by sloužila jako případná nouzová pomoc.

„Irsko udělalo vše co mohlo pro opětovnou stabilizaci své ekonomiky, ale ta zůstává slabá,“ upozornil Lipton. Vzhledem k tomu by proto trojka mezinárodních věřitelů, tedy MMF, Evropská komise a Evropská centrální banka, měla podpořit Irsko preventivními opatřeními, která by upevnila návrat země zpět k finanční nezávislosti. „Chceme balíček, ve kterém budou k dispozici peníze pro případ nouze – i když neočekáváme, že takový stav nastane,“ dodal Lipton.

Irský ministr financí Michael Noonan v říjnu řekl, že země by si mohla na dobu po opuštění záchranného programu pro jistotu vyjednat preventivní úvěr. Definitivní rozhodnutí však zatím nepadlo. Irsko má opustit program 15. prosince.

Irsko po kolapsu svých největších bank dostalo v roce 2010 od EU a MMF slíbeno celkem 85 miliard eur (2,2 bilionu Kč). Po letech úsporných opatření, která byla podmínkou záchranného úvěru, se očekává, že by irská ekonomika měla letos začít mírně růst a příští rok tempo růstu zrychlit. Příští rok jsou však na programu ještě další výdajové škrty a nezaměstnanost zůstává vysoká.

Zemi se již podařilo vrátit se na dluhopisové trhy. Aby byl však dluh Irska udržitelný, potřebuje ekonomika podle agentury Reuters začít od příštího roku růst o více než dvě procenta ročně. MMF nyní očekává, že stoupne o 1,8 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek