Britský diplomat obvinil Řecko z pokrytectví

05.11.2013
čtk

Vyjednávání mezi Řeckem a Makedonií týkající se sporu o název bývalé jugoslávské republiky naprosto selhalo. V rozhovoru
pro makedonskou televizní stanici TV Sonce to uvedl britský diplomat Robin O’Neil, který měl jako zmocněnec řešení tohoto sporu na starosti.

„Je na čase, aby makedonská vláda sdělila světu, že po dvaceti letech vyjednávací proces naprosto zkrachoval. Měla by rovněž požádat OSN o přijetí pod svým nynějším ústavním názvem,“ prohlásil Robin O’Neil v rozhovoru, ze kterého citoval server BalkanInsight. Země byla přijata do OSN v roce 1993 pod kompromisním názvem Bývalá jugoslávská republika Makedonie (FYROM), podle místních se ale stát oficiálně nazývá Republika Makedonie.

Atény diplomat údajně kritizoval za to, že do vyjednávání šly již předem se špatnými úmysly a nijak se nesnažily dosáhnout dohody se svým sousedem. Spor mezi oběma balkánskými zeměmi se táhne od roku 1992 a vztahy mezi Skopjí a Aténami jsou kvůli tomu na bodu mrazu. Řecko odmítá, aby země nesla název Makedonie kvůli tomu, že stejně se nazývá i řecká oblast na severu země. Podle Atén je tak název Makedonie výlučně řeckým kulturním dědictvím. Řekové kvůli nevyřešeným sporům blokují vstup Makedonie do NATO a brzdí vyjednávání Makedonie o vstupu do EU.

Poslední jednání mezi oběma zeměmi se konalo koncem října v New Yorku. Řecký zástupce Adamantios Vasilakis na něm prý navrhl kompromisní název Slovansko-albánská Makedonie. Oficiální řecké úřady se k tomu nijak nevyjádřily, v makedonských médiích tento návrh vyvolal paniku.

I americký analytik a bývalý zvláštní zmocněnec pro Balkán Daniel Serwer nový návrh podrobil kritice. „Řekové vědí, že Makedonci se neradi charakterizují jako Slované, i když jejich jazyk slovanský je,“ uvedl Serwer. O Makedonii a její možné cestě do Evropské unie se má opět diskutovat na summitu EU, který se uskuteční v prosinci v Bruselu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek