Rybí válka: Faerské ostrovy si stěžují na EU

05.11.2013
čtk

Faerské ostrovy podaly na Evropskou unii stížnost ke Světové obchodní organizaci (WTO). Samosprávná součást Dánska tím zahájila boj proti srpnovému zákazu dovozu faerských sleďů a makrel a omezení přístupu svých lodí do přístavů v zemích EU. Faerské ostrovy jsou prostřednictvím Dánska členem WTO, dánské dohody o členství v EU pro ně ale neplatí.

„Opatření EU jsou v jasném rozporu se základními ustanoveními dohody WTO,“ sdělil úřad faerského premiéra Kaj Leo Holma Johannesena. Podle něj nejsou nátlakové kroky Bruselu nástrojem na ochranu sleďů, jak Evropská komise tvrdí, ale prostředkem k zajištění zájmů evropských odvětví rybolovu. EU chce omezit faerskou kvótu 105.230 tun ryb na 31.000 tun.

EU v srpnu zakázala dovoz ryb z Faerských ostrovů a kotvení faerských rybářských plavidel v přístavech členských zemí s výjimkou nouzových situací. Vyvrcholil tím spor, který spustila EU obviněním Faerských ostrovů z nadměrného lovu ryb a pasováním se na jediného ochránce jejich stavů.

Činitelé EU dali najevo, že podobné kroky podniknou i proti Islandu. Do letošního roku spravovaly zásoby sleďů v severním Atlantiku společně Norsko, Rusko, Island, Faerské ostrovy a EU. Faerské ostrovy trvají na tom, že kvóty musí i nadále určovat tato skupina společně, a jednostranné kroky EU neuznávají.

Faerské ostrovy jsou závislé na rybolovu, jehož produkce se na celkovém vývozu souostroví podílí devíti desetinami. Do EU míří takřka 80 procent faerského rybího exportu.

Obě strany mají na řešení stížnosti 60 dní, poté mohou Faerské ostrovy požádat WTO o rozhodnutí. Faerské ostrovy se vedle WTO obrátily o pomoc na mezinárodní arbitrážní tribunál kvůli možnému porušení úmluvy OSN o námořním právu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek