Německo chce zrušit slevu ze „zelené“ přirážky

06.11.2013
čtk

Německá vláda navrhuje zrušit některým průmyslovým odvětvím slevu z ekologické přirážky k cenám elektrického proudu. Plyne to z dokumentu spolkového ministerstva životního prostředí, který získala agentura Reuters. Berlín tím chce předejít kroky Evropské komise, která prošetřuje, zda výjimky pro tisíce německých průmyslových firem z placení přirážky na obnovitelné zdroje nejsou v rozporu s pravidly hospodářské soutěže v Evropské unii.

Zrušit se má podle návrhu sleva pro odvětví těžby surovin, produkce cementu, recyklace a potravinářství v celkové sumě přes miliardu eur ročně (přes 26 miliard korun). Slevu budou moci nadále využívat podniky z ocelářského nebo papírenského průmyslu, jejich minimální poplatek za obnovitelné zdroje se ale zdvojnásobí. Ministr životního prostředí Peter Altmaier předloží návrhy evropskému komisaři pro hospodářskou soutěž Joaquínu Almuniovi, řekl Reuters zdroj z vlády.

Německá kancléřka Angela Merkelová v červenci prohlásila, že bude v Bruselu bojovat za to, aby německé firmy nadále měly slevy z ekologické přirážky. Ty platí spotřebitelé v cenách proudu, a financují tím drahé obnovitelné zdroje, které mají garantovány výkupní ceny vysoko nad tržní úrovní na 20 let dopředu.

Slevy na přirážku si ale s argumentem udržení konkurenceschopnosti na zahraničních trzích vydupala i velká část německých firem a zdaleka nejen odvětví energeticky vysoce náročná. Podle tisku se to týká až 4500 podniků, které tak podle odhadů ročně dohromady ušetří pět až sedm miliard eur. Tíha tohoto poplatku o to více dopadá na domácnosti a malé firmy, které nejsou z této povinnosti vyňaty.

Almuniův úřad od července předběžně zjišťuje, zda v případě německých výjimek nejde o nepovolenou státní pomoc. Podle představ komise nemají existovat žádné výjimky z placení této přirážky a Brusel bude podle tisku také požadovat zpětnou nápravu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek