Britský parlament se vrací k zákonu o referendu o EU

08.11.2013
čtk

Britská Dolní sněmovna se dnes bude v dalším čtení zabývat referendem o setrvání země v Evropské unii. Největší pozornost vyvolává dodatek požadující, aby se referendum konalo už na podzim příštího roku, a ne až v roce 2017, jak předpokládá premiér David Cameron.

Dodatek podal konzervativní euroskeptický poslanec Adam Afriyie, ale jeho přijetí je velmi nepravděpodobné. Proti je totiž i řada konzervativních poslanců a premiér Cameron. Obávají se totiž, že by mohl ohrozit zákon o referendu o EU vůbec.

Konzervativní premiér Cameron pod tlakem části své strany začátkem roku slíbil referendum do konce roku 2017, pokud po volbách v roce 2015 zůstane premiérem. Vznikne-li vláda jiná, její šéf nebude slibem vázán. I proto se nyní většina konzervativních poslanců snaží schválit zákon o referendu.

Ale vzhledem k tomu, že proti referendu jsou koaliční liberální demokraté, většina opozičních labouristů a také někteří konzervativci, není vůbec jisté, že zákon o referendu projde. Dnes se dostává do další fáze jednání po druhém čtení.

Cameron chce předložit k referendu výsledek jednání s Bruselem, v jehož rámci bude usilovat chce získat zpět některé pravomoci a dosáhnout určitých reforem ve fungování osmadvacítky. Afriyie ale tvrdí, že do 23. října 2014, kdy by podle něj mělo referendum být, se stačí potřebné změny ve vztahu k Bruselu dojednat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek