Němci a Brazilci předložili OSN návrh rezoluce proti špehování

08.11.2013
čtk

Německo a Brazílie ve čtvrtek předložily v OSN návrh rezoluce proti sledování, kterou připravily v souvislosti s aférou americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA). Uvedla to tisková agentura DPA, podle níž se návrhem bude nejprve zabývat jeden z výborů OSN a během třech týdnů ho dostane k posouzení Valné shromáždění. Předkladatelé počítají s širokou podporou, rezoluce nicméně ani po případném schválení nebude závazná.

Dokument podle DPA vyzývá všechny státy, aby přehodnotily zákony a praxi týkající se sledovacích aktivit v zahraničí a respektovaly i na internetu práva na ochranu osobních dat. Špehování lidí vládami návrh rezoluce odsuzuje, USA ale jmenovitě nezmiňuje. „Stejná práva, jaká mají lidé offline, musí být chráněna také online – zejména právo na soukromí,“ stojí v návrhu.

Podle německého velvyslance při OSN Petera Wittiga je nakládání s osobními daty na internetu „stále větší výzvou pro lidská práva“. „Lidé na celém světě jsou znepokojeni. Zdá se, že už neexistují žádné technické hranice při sbírání a shromažďování osobních dat. Je ale všechno, co je možné, také povolené?“ položil otázku Wittig. „Potřebujeme globální odpovědi a ty můžeme nalézt jen v rámci OSN,“ dodal.

Podle DPA už signalizovalo podporu německo-brazilské iniciativě množství členských zemí. Nesouhlas s ní v zákulisí prý projevují některé totalitární státy.

Na rozdíl od Rady bezpečnosti OSN může Valné shromáždění přijímat pouze nezávazné rezoluce. Bude-li však pro německo-brazilský návrh hlasovat velký počet zemí, získá značnou morální a politickou váhu. Pro Spojené státy by to byla výstraha, že mezinárodní společenství bere aféru se sledováním vážně a nechce, aby se o této věci mlčelo.

Německo a Brazílie patří mezi země, jichž se sledovací kauza dotkla nejvíce. V říjnu se ukázalo, že NSA zřejmě monitorovala i mobilní telefon německé kancléřky Angely Merkelové, mezi sledovanými státníky údajně byla i brazilská prezidentka Dilma Rousseffová. V Evropě prý Američané sledovali stamiliony telefonních hovorů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek