Barroso varoval před omezováním přístupu cizinců na švýcarský trh práce

11.11.2013
čtk

Předseda Evropské komise José Barroso varoval Švýcarsko před omezováním přístupu cizinců na tamní trh práce. V rozhovoru pro švýcarský list NZZ am Sonntag zdůraznil, že takzvaný volný pohyb osob je jednou z podmínek privilegovaného přístupu Švýcarska na vnitřní trh Evropské unie.

„Chci poukázat na zásadní význam volného pohybu osob pro EU. Patří mezi naše základní svobody spolu s volným pohybem zboží, služeb a kapitálu,“ prohlásil Barroso. Dodal, že členské státy by nikdy nepřistoupily na vyjmutí volného pohybu osob z ostatních základních svobod.

EU poskytuje švýcarské ekonomice privilegovaný přístup ke svým 500 milionům spotřebitelů. Z hospodářského hlediska je pro Švýcarsko zásadní, aby si tento přístup udrželo, upozorňuje agentura DPA.

V příštích dvou letech bude volný pohyb osob ve Švýcarsku předmětem tří referend. Letos v dubnu Švýcarsko rozhodlo o prodloužení kvót na povolení k dlouhodobému pobytu, jenž umožňuje legálně pracovat, o další rok. Limity nyní navíc neplatí jen pro občany novějších zemí EU, jako je ČR, ale pro celou EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek