EU a USA čeká týden jednání o obchodní dohodě

11.11.2013
čtk

Týmy expertů z USA a Evropské unie zahájí v pondělí v Bruselu další kolo jednání o rozsáhlé transatlantické obchodní dohodě. Do chodu se tak opět dostávají rozhovory, které byly před měsícem zdrženy zablokováním amerických vládních financí.

Ambiciózní dohoda dvou už nyní největších světových obchodních partnerů nazvaná Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) by měla odstranit některé zbývající překážky ve vzájemném obchodu. Už teď tvoří byznys mezi EU a USA skoro třetinu světového obchodu, jejich obchodní výměna dosahuje až dvou miliard eur (až 52 miliard korun) denně.

Podle zdroje z EU obeznámeného s jednáním budou celý tento týden jednat v Bruselu týmy čítající okolo pěti desítek lidí, další experti se budou zapojovat pomocí konferenčních hovorů přes počítačové sítě. Tématem nynějšího kola jednání bude snaha probrat nejrůznější regulace, například ve službách či investicích. Hovořit se zřejmě bude také o standardech v konkrétních sektorech, třeba automobilovém průmyslu, v kosmetice, lécích či zdravotnických potřebách.

„Nehodláme ustoupit z úrovně ochrany evropských spotřebitelů,“ zdůraznil diplomat s jednáním obeznámený. Úředníci a diplomaté zdůrazňují, že přes novinářské komentáře se jednání okolo TTIP nijak nedotkne nynější aféra ohledně možného rozsáhlého odposlouchávání evropských občanů i politiků americkou tajnou službou NSA.

Další kolo rozhovorů o smlouvě, která by kromě jiného mohla zajistit vzrůst evropského exportu do USA až o 28 procent, má následovat od 16. prosince ve Washingtonu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek