Francie: Bayrou už to zase zkouší, založil Alternativu


Mariana Pítrová, EUROSKOP, 12.11.2013

Na francouzské politické scéně roste silný hráč. Pravice, kterou oslabily loňské trapné spory o nového lídra, i levice se zoufale nepopulárním prezidentem mají další problém. Bývalí nepřátelé Jean-Louis Borloo a François Bayrou totiž založili ve středu spektra nový subjekt L’Alternative, který hlásá, že je „alternativou k současné politické impotenci“. Test nového spojenectví se uskuteční příští rok, kdy se konají jak francouzské komunální volby, tak ty evropské.

Že půjde o zajímavou tiskovou konferenci, se ukázalo poté, co pozvánku na ni „tweetovali“ ve stejný okamžik dva dlouholetí veteráni centristické politiky Borloo a Bayrou, kteří se v minulosti dali do křížku kvůli podpoře odlišných prezidentských kandidátů Sarkozyho a Hollanda. Borloo přitom ještě minulý podzim představil svůj vlastní projekt, Svaz demokratů a nezávislých (UDI), kterým dal exministr najevo, že se z pravicové politiky rozhodl posunout na střed. Největším sokem pro UDI bylo v té době právě Demokratické hnutí, v jehož čele stál právě Bayrou.

Na nečekaném usmíření si smlsnul francouzský tisk, když připomněl, čím se dva exministři častovali ještě před pár lety. Někdejší prezidentský kandidát Bayrou označil Barlooa za „nekonzistentního zbabělce“, ten mu to vrátil vzkazem, že Bayrou „zabijí svým chováním francouzskou středovou politiku a z každé prezidentské volby si dělá svůj filmový festival v Cannes.“ Jak teď ale oba politici tvrdí, staré spory jsou zažehnány. „Máme vlastně štěstí, že ve společnosti máme stejný kredit,“ připomněl se smíchem oboustranné osočování Bayrou.

Plánem nového uskupení je zaplnit prostor mezi zavrhovaným prezidentem Hollandem, který vládnoucí levici příliš bodů nepřináší, možným návratem Nicolase Sarkozyho a stále vzrůstající popularitou krajně pravicové Národní fronty. Výrazným tématem spojenectví má být i evropská politika. Ačkoliv název aliance evokuje podobnost s euroskeptickou Alternativou pro Německo, zdání klame.

Francouzská Alternativa se prezentuje jako proevropská strana, která kritizuje negativní a unavenou francouzskou politiku vůči Bruselu. „Cítíme obrovskou potřebu obnovit evropský ideál. Evropa je jedinou cestou, jak dosáhnout autentické suverenity,“ uvedl na tiskové konferenci Bayrou. Za favorita evropských voleb je v současné době považovaná Národní fronta Marine Le-Penové. Nespokojenost s prezidentem a nezaměstnanost přesahující 11 procent zajišťuje krajně pravicové straně víc než dobré vyhlídky. Podle průzkumu agentury Ifop by Národní fronta evropské volby v zemi galského kohouta vyhrála a získala by více než dvakrát tolik hlasů jako rodící se Alternativa.

Spojením UDI a MoDem se pod Alternativu dostalo celkem 70 členů francouzského parlamentu a 11 europoslanců. Borloo a Bayrou předpovídají, že spojenectvím vytvoří silný středový subjekt odkazující na zaniklou Unii pro francouzskou demokracii, která vznikla v sedmdesátých letech k podpoře prezidenta Valéryho Giscarda d’Estaing. „Nemyslím si, že Alternativa je strana. Je to svazek, manželství, prostě koalice italského typu,“ komentoval vznik aliance politický komentátor RTL Alba Ventura.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality