Merkelová: Podpis dohody EU s Ukrajinou zůstává nejistý

18.11.2013
čtk

Podepsání dohody o přidružení mezi Evropskou unií a Ukrajinou na summitu Východního partnerství EU na konci listopadu ještě není jisté. Ve Spolkovém sněmu to řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Podle ní zůstává nejasné, zda je v Kyjevě vůle
k naplnění podmínek, které unie pro podpis dohody stanovila.

Brusel v minulosti varoval Kyjev, že bez propuštění bývalé ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové, uvězněné na sedm let za překročení pravomocí, asociační smlouva podepsána nebude. Merkelová dnes Tymošenkovou přímo nejmenovala, vyzvala ale Ukrajinu k provedení „věrohodných kroků“ k ukončení „politicky motivované selektivní justice“.

Evropskou integraci Ukrajiny by měl formálně posvětit summit států Východního partnerství, který se ve dnech 28. a 29 listopadu uskuteční v litevské metropoli Vilniusu. Ukrajinská opozice je přesvědčena, že asociační dohoda s EU by měla být přijata i v případě, že se nepodaří dojednat osvobození Tymošenkové.

Merkelová se dnes v projevu ve Spolkovém sněmu snažila vyzdvihnout výhody, které by Kyjevu podpis dohody přinesl. „S asociační dohodou by EU mohla Ukrajině krýt záda, kdyby Ukrajina čelila nátlaku ze strany Ruska,“ řekla německá kancléřka.

Berlín hraje v situaci kolem Tymošenkové důležitou roli. Počítá se totiž s tím, že by Tymošenková mohla z Ukrajiny vycestovat právě do Německa, aby tam podstoupila léčení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek