Malala Júsufzaiová převzala v EP Sacharovovu cenu

20.11.2013
čtk

Pákistánská dívka Malala Júsufzaiová převzala v Evropském parlamentu ve Štrasburku Sacharovovu cenu za svobodu myšlení. Šestnáctiletá Júsufzaiová se po útoku pákistánského Talibanu stala symbolem boje za právo žen na vzdělání.

„Je to hrdinka a výjimečná mladá žena, která se stala symbolem odporu vůči fanatismu,“ řekl dnes předseda parlamentu Martin Schulz, který jí předal cenu „za podporu práv dětí a žen na vzdělání „. Júsufzaiová věnovala cenu „bezejmenným hrdinům v Pákistánu a všem lidem, kteří na světě bojují za základní lidská práva“.

Mnoho dětí na světě nemá co jíst, ale hladovějí také po vzdělání, řekla s tím, že 57 milionů dětí na světě nemůže chodit do školy. Pákistán potřebuje pomoc, aby mohl všem poskytnout vzdělání, řekla poslancům parlamentu, který jí připravil ovace ve stoje. Připomněla, že v její zemi byly školy kvůli terorismu zničeny.

Na Malalu loni 9. října zaútočili kvůli její podpoře práva žen na vzdělání povstalci z hnutí Taliban. Cestou ze školy v pákistánském údolí Svát ji v autobuse střelili do hlavy a do krku. Několik dní byla v kritickém stavu, pak byla převezena do Birminghamu v Británii, kde se podrobila sérii náročných operací. V Birminghamu žije dodnes. Už před útokem pravidelně
psala na serveru BBC pod pseudonymem blog o problémech pákistánských žen a dětí.

Pokus o její zavraždění vyvolal mezinárodní vlnu sympatií a podpory. Byla favoritkou Nobelovy ceny za mír, přijal ji americký prezident Barack Obama i britská královna Alžběta II. a dostane mezi jiným čestné občanství Kanady. Její kniha I am Malala (Jsem Malala) je v USA na žebříčku bestsellerů. V Pákistánu Taliban pohrozil, že zaútočí na knihkupectví, která budou dílo prodávat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek