Většina europoslanců je pro jediné sídlo EP

20.11.2013
čtk

Stoupenci zrušení štrasburského sídla Evropského parlamentu (EP) dosáhli symbolického vítězství. Plénum EP totiž velkou většinou ve Štrasburku schválilo návrh na změnu unijních smluv, který umožňuje, aby parlament mohl sám rozhodovat o
umístění svého sídla. Spor o dvě sídla parlamentu – v Bruselu a ve Štrasburku – se táhne již léta.

Odpůrci zmiňují nehospodárnost nynějšího uspořádání. Naopak stoupenci, zdůrazňují význam umístění parlamentu ve Štrasburku jako symbolu francouzsko-německého usmíření. Připomínají, že mimo Brusel, například v Lucemburku, jsou i další unijní instituce.

Europoslanci v poměru 483 ku 141 hlasům podpořili návrh na změnu unijních smluv, aby parlament mohl sám rozhodovat o své vnitřní organizaci a umístění sídla. Nicméně ke změně smluv EU je zapotřebí souhlasu všech členských zemí a Francie vždy zdůrazňovala, že na zrušení štrasburského sídla EP nepřistoupí.

„Postoj francouzské vlády k zachování Štrasburku je eufemisticky řečeno dětinský. Ekonomická situace celé Evropy není dobrá a parlament chce jít příkladem ostatním evropským institucím a omezit své provozní výdaje,“ uvedl český europoslanec Edvard Kožušník, který je členem skupiny Single Seat prosazující jediné sídlo EP.

Odhaduje se, že přejíždění europoslanců a personálu mezi dvěma sídly parlamentu vyjde ročně na 156 milionů až 204 milionů eur (4,3 miliardy až 5,6 miliardy Kč). Ve Štrasburku se konají plenární zasedání, výbory pracují v bruselském sídle. Pokud by měl parlament jen jedno sídlo, bylo by to efektivnější, úspornější a ohleduplnější vůči životnímu prostředí, uvádí schválený návrh. „Putovní cirkus mezi Bruselem a Štrasburkem je v celé unii terčem posměchu,“ řekl jeden z autorů návrhu, britský konzervativec Ashley Fox.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek