Na Ukrajině dál demonstrují tisíce lidí, premiér se obává převratu

03.12.2013
čtk

V centru ukrajinské metropole Kyjeva v pondělí celý den demonstrovaly tisíce opozičních aktivistů, kteří už od víkendu blokují vchody do sídla vlády a okupují velkou část radnice. Podle premiéra Mykoly Azarova se situace vymyká kontrole a opozice připravuje okupaci parlamentu, ne-li státní převrat. Na úterý je naplánována parlamentní schůze, jejímž hlavním bodem má být hlasování o vyslovení nedůvěry Azarovově vládě.

Situace v Kyjevě se o víkendu dramaticky vyostřila poté, co policie v sobotu ráno tvrdým zákrokem vyhnala z náměstí Nezávislosti studenty protestujících proti odvolání podpisu smlouvy o přidružení k EU. V neděli na stejné místo přišly protestovat mnohem větší davy, podle médií až 350.000 lidí.

Vyhrocuje se i situace v jiných ukrajinských městech. Starosta Lvova v pondělí vyzval k podpoře protestu Kyjevanů a varoval, že místní policie bude město bránit, pokud tam centrální vláda pošle svoje posily. Také vedení Ivano-Frankivsku otevřeně podpořilo revoltu, když se přidalo ke stávce, kterou ve městě vyhlásil opoziční štáb. Stávku vyhlásilo i město Ternopil.

Opozice chce vyslovit nedůvěru vládě

Azarov včera demonstranty obvinil, že připravují plán okupace parlamentu. „To, co se dnes děje, nese příznaky státního převratu. Opozice by měla uvolnit blokádu vládních úřadů a umožnit ministerstvům normální fungování,“ zdůraznil premiér. Zároveň oznámil, že uvolnil z funkce šéfa kyjevské policie Valerije Korjaka, který je odpovědný za víkendový brutální policejní zásah.

Ke klidu a pořádku vyzval demonstranty také prezident Viktor Janukovyč. „Každý mír, i když je třeba špatný, je lepší než válka,“ vzkázal prezident občanům v televizním projevu. „Všichni musejí dodržovat zákony a není rozdíl v tom, zda jde o představitele státní moci, policisty nebo demonstranty,“ konstatoval prezident. Janukovyč uvedl, že nic nemění na svých plánech odletět v úterý na plánovanou zahraniční cestu. Ukrajinský prezident je na státní návštěvě očekáván v Číně, vrátit by se měl příští víkend.

Ukrajinská opozice hodlá na úterní parlamentní schůzi vyvolat hlasování o nedůvěře Azarovově vládě. Parlamentní matematika ale podle agentury Unian opozici příliš šancí na úspěch nedává. V parlamentu, který má 450 členů, je k odvolání vlády zapotřebí většina 226 hlasů.

Opozice, složená z poslanců strany Vlast, hnutí UDAR a strany Svoboda, má k dispozici jen 168 mandátů. Nadějí prý mohou být komunisté, kteří ale dosud ve sněmovně věrně podporovali vládní Stranu regionů. S opozicí by mohlo hlasovat i několik poslanců vládní strany, kteří po víkendových incidentech v centru Kyjeva Stranu regionů opustili.

Ukrajina vyšle do Bruselu delagaci

S Janukovyčem včera telefonicky hovořil šéf Evropské komise José Barroso. Vyzval všechny strany ukrajinského konfliktu ke zdrženlivosti a zdůraznil, že Kyjev by měl co nejdříve vyšetřit okolnosti víkendového policejního zásahu.

Janukovyč prohlásil, že hodlá do Bruselu vyslat delegaci, která by s exekutivou EU jednala o dalším osudu asociační smlouvy. Barroso přislíbil, že ukrajinská delegace bude mít v Bruselu otevřené dveře. Zároveň ale vyloučil, že by EU v rámci jednání s Ukrajinou znovu otevřela jakékoli již dříve dojednané otázky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek