Komisařka EU se bojí vlivu extremistů v evropských volbách

04.12.2013
čtk

Komisařka Evropské unie pro vnitřní záležitosti Cecilia Malmströmová dnes vyjádřila obavy, že volby do Evropského parlamentu v příštím roce poznamená posílení krajně pravicových stran, což povede i k jejich rostoucímu vlivu na rozhodování tohoto orgánu.

„Opravdu se obávám, že tyto strany ve volbách do Evropského parlamentu posílí a že poté budou mít reálný vliv na poslance,“ prohlásila Malmströmová při návštěvě Atén. Poznamenala, že znepokojivým zesilováním „xenofobních, rasistických a fašistických sil“ je dotčeno Řecko stejně jako „mnoho dalších evropských zemí“. „Některé z těchto stran existují již dlouhou dobu, jiné jsou novější, ale sílí tím, jak využívají krize,“ podotkla Malmströmová.

V Řecku, které je vinou krize v nejhorším hospodářském propadu od druhé světové války, má velký vliv neonacistická strana Zlatý úsvit, která vstoupila do parlamentu v červnu roku 2012 a obsadila 18 poslaneckých míst. Navzdory zátahu úřadů proti straně, obviněné po politické vraždě levicového aktivisty z šíření násilí, jsou její vyhlídky v průzkumech veřejného mínění stále dobré.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek