V Kyjevě se demonstranti snaží blokovat vládu, ta se ale sešla

04.12.2013
čtk

Opoziční demonstranti v Kyjevě se dál snaží blokovat sídlo ukrajinské vlády, aby si vynutili její demisi. Přesto ale ministři podle agentury Reuters dokázali na zasedání dorazit. Ještě dříve vláda oznámila na svém webu, že její jednání začne „jako obvykle“.

„Exekutivní moc pracuje nepřetržitě, kontroluje situaci ve státu,“ prohlásil podle agentury Interfax na zasedání vlády premiér Mykola Azarov. Demonstrantům požadujícím těsnější vztahy s Evropskou unií pak vzkázal, že „důvod k pouličním protestům se vyčerpal“. Zároveň je varoval, že „vaši vůdci vás vedou ke zločinu“.

Demonstrace v metropoli i v dalších ukrajinských městech vypukly poté, co ukrajinské vedení odmítlo podepsat dohodu o přidružení s Evropskou unií, která by Ukrajinu vzdálila Rusku a přiblížila Západu. Opozice se dožaduje odstoupení Azarovovy vlády i prezidenta Viktora Janukovyče a vypsání předčasných prezidentských a parlamentních voleb.

Demonstranti, kteří přišli z náměstí Nezávislosti, dnes od časného rána blokují podle agentury Interfax hlavní vchod do sídla vlády a také některé boční, ale jedna z bran zůstává volná pro příchod ministrů, protože všechny přístupy k ní kontroluje policie a vojáci ministerstva vnitra.

„Hanba! a „Demisi!“ vykřikovali za policejními kordony demonstranti, jejichž počet agentura AFP odhadla asi na stovku, podobně jako počet policistů. Podle serveru newsru.com je u sídla ukrajinské vlády na 500 demonstrantů, podle agentury Interfax na 1500, a to z řad nacionalistické strany Svoboda.

Policie v sobotu ráno násilně vyklidila náměstí Nezávislosti v centru Kyjeva; asi tři desítky demonstrantů přitom utrpěly zranění. Následně, pod tlakem protestujících davů, úřady slíbily vyšetřování a náčelník kyjevské policie musel odstoupit. Opozici se však nepodařilo vynutit si odvolání vlády v parlamentu.

Premiér Azarov ohlásil, že dnes se má jedna ukrajinská delegace vydat do Bruselu, aby pokračovala v jednáních o dohodě s EU za výhodnějších podmínek pro Kyjev, zatímco druhý tým vyjednávačů má zamířit do Moskvy k rozhovorům o strategickém partnerství. Mluvčí šéfky unijní diplomacie však podle Interfaxu uvedla, že Brusel nehodlá jednání o asociační dohodě znovu otvírat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek