Mladí v EU by měli mít v budoucnu jasněji o podmínkách stáží

05.12.2013
čtk

Mladí lidé v Evropské unii by měli mít v budoucnu jasněji o podmínkách, za jakých mohou absolvovat nejrůznější stáže. Evropská komise ve čtvrtek například navrhla, aby o stážích byla povinně uzavírána písemná dohoda, která jasně určí, zda půjde o placenou práci, jaká bude pracovní doba, či jaké znalosti může mladý člověk od jejího absolvování čekat.
Plány Evropské komise jsou reakcí na trvající vysokou nezaměstnanost mladých lidí, která v některých zemích Unie přesahuje 50 procent.

„Je nepřijatelné, že v současnosti jsou někteří stážisté zneužíváni jako levná nebo bezplatná pracovní síla. Členské státy musí zajistit, aby stážisté získali hodnotnou odbornou přípravu a profesní zkušenost pro získání zaměstnání,“ řekl ve čtvrtek novinářům evropský komisař pro sociální věci László Andro.

Snahou je podle něj zvýšit transparentnost podmínek stáží. Dohoda o ní by měla upravovat vzdělávací obsah i pracovní podmínky, které musí být v souladu s evropským právem. Informace o finančních podmínkách stáží musí být zájemcům známy dopředu. Navrhovaný rámec neupravuje stáže, které patří k univerzitnímu vzdělání nebo jsou povinné k výkonu určitého povolání.

Evropská komise už od loňského roku prosazuje balíček iniciativ zaměřený na zvyšování zaměstnanosti mladých lidí. Chce například zajistit, aby všichni mladí lidé do 25 let obdrželi do čtyř měsíců od chvíle, kdy se stanou nezaměstnanými či ukončí studium, kvalitní nabídku zaměstnání, dalšího vzdělávání, učňovského programu nebo právě stáže.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek