V Kyjevě začala ve stínu demonstrací ministerská schůzka OBSE

05.12.2013
čtk

V Kyjevě dnes ve stínu demonstrací proti ukrajinské vládě začala dvoudenní schůzka ministrů zahraničí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Na přijíždějící delegace čekalo několik demonstrantů, kteří na transparentech vyzývali k zastavení násilí na protestujících. Českou republiku na schůzce, kterou Ukrajina pořádá jako nynější předsednická země OBSE, zastupuje ministr zahraničí Jan Kohout.

Setkání se nakonec osobně účastní i ministři ze zemí Evropské unie, ačkoli řada představitelů po víkendovém tvrdém zákroku proti demonstrantům v centru Kyjeva zpochybňovala vhodnost ukrajinské metropole jako místa konání. Na schůzku přicestoval i polský šéf diplomacie Radoslaw Sikorski, který patřil k nejhlasitějším kritikům. Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle přicestoval již včera a přišel mezi protestující, kde besedoval s vůdci ukrajinské opozice.

Do Kyjeva ale nepřijel americký ministr John Kerry, který se oficiálně omluvil kvůli „nabitému programu“. Spekuluje se, že skutečným důvodem je listopadové rozhodnutí kyjevské vlády pozastavit integrační proces s Evropskou unií. Kerryho na schůzce OBSE zastupuje jeho náměstkyně pro evropské záležitosti Victoria Nulandová.

Několik demonstrantů čekalo na ministerské delegace na příjezdové cestě u kongresového centra, kde se schůzka koná. Na transparentech žádali, aby skončily „masakry lidí“ a aby politici „zastavili diktaturu“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek