EK začne řešit námitky zemí k úřadu veřejného žalobce

09.12.2013
čtk

Evropská komise bude analyzovat výhrady některých členských zemí unie, včetně České republiky, na zřízení nového úřadu evropského veřejného žalobce. Po pátečním jednání zástupců ministerstev spravedlnosti Evropské unie to řekl první náměstek české ministryně Daniel Volák. Své vážné výhrady dal v říjnu najevo Senát.

„Kritika zazněla z mnoha členských států. Země svá stanoviska odůvodňovaly podrobně. My jsme také uplatnili veškeré vážné námitky Senátu, který poprvé v historii přijal odůvodněné stanovisko k návrhu,“ připomněl náměstek. Nespokojenost vyjádřily parlamenty celkem v 11 členských zemích unie. Byla tak splněna podmínka takzvané žluté karty, kdy Evropská komise nyní musí svůj původní návrh přezkoumat, stáhnout jej nebo znovu s odůvodněním svého postoje předložit buď beze změn či upravený.

Komise chystá analýzu

Komisařka pro spravedlnost Viviane Redingová podle Voláka dala najevo, že Evropská komise důkladně zanalyzuje námitky vůči principu subsidiarity i vůči věcné náplni zamýšlené instituce „evropského prokurátora“. Čeští senátoři na počátku října vyjádřili pochyby o přínosu takového úřadu a také obavy, že by mohl ohrozit ochranu základních práv zaručených českou ústavou a listinou základních práv. Česká republika není přesvědčena, že zřízení nového úřadu v navrhované podobě přinese skutečné zvýšení efektivity vyšetřování trestné činnosti.

„Když se podíváte na úspěchy protikorupční policie, na kvantum zajištěného majetku a na úspěšnost, ale i žalovatelnost trestných činů… Já si myslím, že jsme poměrně úspěšní,“ poznamenal náměstek Volák.

Evropský veřejný žalobce má být podle představ komise nezávislou institucí, která bude výhradně vyšetřovat a stíhat trestné činy poškozující rozpočet EU a případně předvádět pachatele před soudy členských států. V každé členské zemi by měl být alespoň jeden pověřený evropský státní žalobce. Řídil by se pouze pokyny svého evropského nadřízeného a byl by zcela
nezávislý na vnitrostátních orgánech.

OLAF nemá pravomoci

Podle komise je evropský žalobce potřebný i proto, že protikorupční úřad OLAF nyní nemůže vyšetřovat podvody s evropskými penězi, může své podněty jen předat národním úřadům. Osud těchto podnětů se však podle komise v různých členských zemích výrazně liší.

Volák připomněl, že dosud ani nebyla vyhodnocena reforma úřadu OLAF. „Také v tomto ohledu je ta nová instituce zatím předčasná,“ míní. V nynější podobě je pro Českou republiku nepřijatelná, ale nelze prý vyloučit, že po úpravách plánu bude český postoj vstřícnější.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek