EU seškrtala peníze pro Bosnu

11.12.2013
čtk

Evropská komise snížila o polovinu finanční pomoc pro Bosnu. Reaguje na neschopnost místních politiků dohodnout se na změnách ústavy k zajištění rovnoprávnosti menšin. Komise tuto proceduru spustila již v říjnu. V pondělí vše potvrdili zástupci členských států EU. Bosna dostane celkem o 45 milionů eur (1,2 miliardy Kč) méně.

Joost Korte z generálního ředitelství pro rozšíření Evropské komise Bosnu v této souvislosti navštívil, aby vše vysvětlil. Evropská komise podle něj přistoupila k podobnému kroku vůbec poprvé. „Nepodceňujte politické důsledky tohoto kroku,“ uvedl Korte na tiskové konferenci. „Jde o jasný signál vedení země, co je čeká za nečinnost,“ dodal.

Vyjednávání s Bosnou, která by měla vést k přiblížení země k EU, podle něj uvízla na mrtvém bodě. „Bohužel nebylo dosaženo žádného pokroku,“ komentoval současný stav Korte. Původních 45 milionů eur podle něj nyní poputuje do Kosova a také na další regionální programy.

Minulý týden v pondělí jednal eurokomisař pro rozšíření s bosenskými představiteli v Praze. Několikahodinové rozhovory skončily až po čtvrté hodině ráno a bylo dosaženo jen minimálního posunu. Účastníci jednání se snažili dosáhnout kompromisu v souvislosti s potřebnými změnami bosenské ústavy tak, aby zajišťovala rovnoprávnost menšin.

Teprve poté si bude moci Bosna podat přihlášku do EU. Podstatou problému jsou kontroverzní články základního zákona země, podle nichž se o nejvyšší státní posty nemohou ucházet příslušníci národnostních menšin. Podle výroku Evropského soudu pro lidská práva z roku 2009 v zemi diskriminují menšiny, jako jsou Romové či Židé. Například funkci prezidenta mohou nyní zastávat jen Bosňáci, Srbové a Chorvaté.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek