Ministři financí eurozóny postoupili v plánech na záchranný fond

18.12.2013
čtk

Kompromis v otázce záložních pojistek pro budoucí mechanismus pomoci bankám našli v noci na dnešek ministři financí eurozóny. O jeho přesné podobě a pravidlech tohoto jednotného mechanismu budou dnes ještě jednat se svými kolegy z ostatních zemí unie tak, aby připravili dohodu pro unijní summit ve čtvrtek a v pátek.

Noční jednání sedmnácti zástupců zemí platících eurem skončilo po půlnoci po více než sedmi hodinách. Unie hledá způsob, jak se v budoucnu vyhnout potřebě sanovat problematické banky z peněz daňových poplatníků. Podle představ architektů mechanismu budou mít banky po roce 2015 či 2016 deset let na naplnění společného fondu, celkem na asi 55 miliard eur.

Dohoda z noci podle agentury Reuters předpokládá, že v době, kdy fond ještě nebude zcela naplněn, si budou moci vlády kromě rozhodnutí o zapojení vlastních prostředků při záchraně banky půjčit od Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Tedy podobným způsobem, jaký byl v roce 2012 využit španělskou vládou při pomoci tamnímu bankovnímu sektoru.

Po deseti letech, až bude fond zcela naplněn, bude sám zajišťovat v případě nutnosti dodatečné finance prostřednictvím půjček. Otazníky ale po dnešní noci zřejmě dál zůstávají nad podobou rozhodovacích procesů o pomoci či přímo o uzavření konkrétní banky. Základní kompromis, kterého ministři financí EU dosáhli před týdnem a který dává postupně roli výboru fondu, Evropské komisi i členským zemím, je kritizován za přílišnou komplikovanost.

Mechanismus pomoci bankám označovaný jako SRM (Single Resolution Mechanism) má v roce 2015 doplnit už příští rok spouštěný jednotný bankovní dohled. Přímo se budou týkat přibližně 130 z více než 8300 bank unie, které představují zhruba 85 procent unijního bankovního sektoru. Dosáhnout ale ve spolupráci s národními orgány dohledu budou moci také na další banky. Na jiném nočním jednání bylo také v noci na dnešek dosaženo politické dohody mezi členskými zeměmi unie a europarlamentem o budoucích evropských pravidlech pojištění vkladů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek