Merkelová chce novou etapu vztahů s Francií

19.12.2013
čtk

Angela Merkelová, která se v úterý stala potřetí za sebou německou kancléřkou, se ve Francii vyslovila pro zahájení nové etapy v německo-francouzských vztazích. V Paříži se sešla s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem před nadcházejícím summitem Evropské unie.

„Můžeme teď otevřít novou etapu“ německo-francouzských vztahů, citovala Merkelovou agentura AFP. Hollande poznamenal, že Francie a Německo mají „společný horizont, který by se měl stát společnou agendou“. Německo a Francie jsou považovány za hlavní hybatele evropské integrace.

Merkelová měla velmi dobré vztahy s bývalým francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Se socialistou Hollandem, který se stal hlavou státu loni v květnu, měla častější rozepře, například pokud jde o reformy eurozóny. Součástí nové německé vlády velké koalice jsou i sociální demokraté (SPD). Staronový ministr zahraničí za SPD Frank-Walter Steinmeier Merkelovou ve Francii doprovází.

Na summitu EU, který začne ve čtvrtek odpoledne, mají šéfové států a vlád hovořit mimo jiné o společné bezpečnostní a obranné politice EU. Francie, která vyslala jednotky do Středoafrické republiky, očekává od evropských partnerů větší podporu podobným akcím, a to jak finanční tak vojenskou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek