Zásah Francie (a EU) ve Středoafrické republice


Lucie Priknerová, Euroskop, 19.12. 2013

Po nasazení francouzských jednotek v Mali teď François Hollande poslal vojáky do Středoafrické republiky, kde bojují proti rebelům, kteří svrhli bývalého prezidenta Françoise Bozize. Kvůli finanční, logistické a technické náročnosti mise Francie v EU prosazuje, aby vzniknul stálý evropský fond, který by podobné intervence podpořil.

Poté, co Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila, aby se mezinárodní síly zapojily do „politicky nestabilní situace“, vyslal francouzský prezident do středoafrického hlavního města Banguí a na severozápad země 1600 vojáků. Na konci prosince 2013 by měl počet vojáků v africkém a francouzském kontingentu činit dohromady okolo 4800 vojáků. Francie by ovšem ráda do takovýchto akcí zapojila více států prostřednictvím společné pokladny určené pro nezbytné zásahy ve světě.

Hollande uvedl: „Potřebujeme stálý evropský fond, nikoli fond pro každou operaci zvlášť…“ Evropská unie rozhodla, že do Středoafrické republiky poputuje 50 milionů eur. Komise pak ještě přijala navýšení položky na humanitární účely o 18,5 milionů eur na celkových 39 milionů eur za letošní rok. Do tohoto procesu byl zapojen Evropský rozvojový fond. Peníze poputují např. přes agentury OSN a neziskové organizace pracující v oblasti. Samotná vojenská akce s názvem Sangaris by měla stát 450 milionů eur. Podle listu Le Figaro je ovšem politickým problémem fakt, že Francie žádá o peníze na její národní mise, nikoliv na intervenci vedenou pod EU. Přitom jde spíše o institucionalizovanou podobu pomoci, která už proudí např. z Velké Británie, která poslala 25 milionů eur na humanitární účely.

Francie a střední Afrika
Francouzští vojáci ve Středoeafrické republice (foto: čtk/AP)

Pod francouzskou taktovkou

Ve většinově křesťanské Středoafrické republice by měli francouzští vojáci podpořit mezinárodní misi FOMAC (Multinational Force of Central Africa) proti muslimským rebelům z hnutí Seleka, kteří se chopili moci v březnu 2013 a jsou podporováni hlavně sponzory ze Súdánu a z Čadu. Přesto Hollandovo rozhodnutí vyvolalo kritiku. Bývalá ministryně obrany Michèlle Alliot-Mariová z UMP pro Le Nouvel Observateur prohlásila: “Proč by se mělo zasahovat všude?“ Alliot-Mariová se pozastavila také nad tím, jestli jsou na navyšování podobných operací peníze.

Poněkud jiný názor má ovšem současný ministr zahraničí Laurent Fabius, který se napříč Evropou snaží sehnat podporu. Pro server LePoint.fr uvedl: „Poláci by mohli být s námi v logistických záležitostech, Britové, Němci, Španělé, Belgičané…“ Německo podpořilo intervenci ve Středoafrické republice vysláním letadla A310, které má na místo transportovat Francouze a vybavení. Letoun je schopný vzlétat z Eidhovenu a přepravit až 200 osob. Velká Británie pomáhá Francii zapojením transportního letounu C-17. Z kamerunské Doualy do středoafrické Banguí denně převáží personál a humanitární pomoc také bombardéry CRJ 200.

Mezi operací v Mali a ve Středoafrické republice existují rozdíly. V Mali jde o střet, při kterém islamisté stát ohrožovali, a Francouzi se je snaží zahnat do defenzivy. Ve Středoafrické republice „jde o zhroucení státu a tendence ke konfesijnímu střetu…,“ řekl francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian na stránkách portálu Francetvinfo.fr. Zásah ve střední Africe by měl být také více evropský, protože USA se na operaci nechtějí logisticky podílet. Jejich úlohu by mělo převzít Německo.

Afrika- věc veřejná

Nelze pomíjet, že Evropská unie má v regionu své zájmy. Dlouhodobě podporuje oblast pomocí Hospodářského společenství států střední Afriky (CEEAC). Významné postavení v rozvojové politice vůči Afriky má i Francie. Kromě fondu na okamžité intervence plánuje Paříž vytvoření fondu na celkovou podporu kontinentu, ve kterém by mohla být částka dosahující až 20 miliard eur. Ty by Afrika dostala ve formě daru nebo půjček.

Širší koncepci představila Francie na Francouzsko-africkém summitu v Paříži, který se mj. věnoval bezpečnosti. Pojem „Francafrika“ se stal kritizovaným, protože jeho zastánci podporují francouzský vliv v Africe, což podle odpůrců často znamená zakonzervování některých nedemokratických režimů např. v Čadu, Togu, Gabonu nebo v Kamerunu. Francie si za svou velmi aktivní politiku v Africe od kritiků vysloužila nelichotivou přezdívku „četník Afriky“.

Na druhou stranu, nešlo pouze o setkání mezi francouzským prezidentem a lídry afrických zemí. Iniciativa Francie má totiž větší přesah. Předseda Evropské rady Herman van Rompuy řekl: „S Afrikou tu vždycky bylo sdílení hodnot. Nejenom hodnot ekonomických, ale rovným dílem i sdílení v oblasti bezpečnosti.“ Jeho slova se teď potvrzují i v praxi. Aktuální zásah Francie přitáhl pozornost Bruselu. Komisařka EU pro humanitární pomoc pro agenturu Reuters prohlásila, že je nezbytné ve Středoafrické republice posílit jednotky. „Ztrojnásobit nebo zčtyřnásobit to, co tam teď je,“ uvedla.

Autor: Lucie Priknerová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality