Der Spiegel: Merkelová nechce, aby komisi šéfoval Juncker

30.12.2013
čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová se podle týdeníku Der Spiegel snaží zabránit tomu, aby se lídrem Evropské lidové
strany (EPP) pro volby do Evropského parlamentu v příštím roce stal bývalý dlouholetý lucemburský premiér a exšéf takzvané Euroskupiny Jean-Claude Juncker. V případě úspěchu konzervativců by měl nárok na post předsedy Evropské komise, Merkelové by ale prý raději v tomto křesle viděla irského nebo polského premiéra.

Juncker dal před Vánocemi najevo, že je připraven vést evropské lidovce do voleb v příštím roce. Kancléřka se ale podle informací Spiegelu obává, že by si jako čelný představitel unie mohl svou často otevřenou kritikou evropských šéfů států a vlád mezi nimi nadělat mnoho nepřátel. I vztahy mezi Merkelovou a Junckerem nejsou údajně bezproblémové.

EPP chce svého lídra pro volby do Evropského parlamentu vybrat v březnu na kongresu v Dublinu. Německá kancléřka podle Spiegelu usiluje o to, aby kandidaturu přijal buď irský premiér Enda Kenny, nebo jeho polský kolega Donald Tusk. Oba údajně vyjádřili zájem.

Mluvčí Merkelové Steffen Seibert zprávu dementoval. „Zatím nepadlo žádné rozhodnutí. Spolková vláda se nebude podílet na zavádějících personálních spekulacích,“ řekl agentuře DPA.

Juncker skončil jako lucemburský premiér letos v listopadu po téměř 19 letech v úřadě. Od roku 2005 do letoška také vedl Euroskupinu, jak se nazývá grémium ministrů financí zemí platících eurem. Vysloužil si proto přezdívku „Pan euro“.

Zatímco evropští konzervativci svého kandidáta na předsedu Evropské komise zatím neurčili, evropští sociální demokraté a socialisté na tento post vybrali současného šéfa Evropského parlamentu, Němce Martina Schulze. Evropští Zelení nechají o svých dvou kandidátech nechat rozhodnout své voliče a sympatizanty v hlasování na internetu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek