Tymošenková chce ve vězení lepší podmínky

03.01.2014
čtk

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková usiluje o zlepšení podmínek pro výkon svého trestu. Dnes to uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na advokáta expremiérky Serhije Vlasenka.

Podle ukrajinských zákonů je možné o takovouto úlevu žádat, protože Tymošenková v nejbližší době ve vězení stráví třetinu ze svého trestu, který jí byl vyměřen na sedm let. Podle Vlasenka by po odpykání právě této části trestu měla mít Tymošenková volnější režim, tzn. například mít nárok i na volný pohyb po městě. Sám advokát ale pochybuje o tom, že vedení charkovské věznice žádosti expremiérky vyhoví.

Soud v Kyjevě odsoudil Tymošenkovou v říjnu 2011 za údajné překročení pravomocí předsedkyně vlády a šéfky Sjednocených energetických systémů Ukrajiny při podpisu smlouvy o dovozu ruského zemního plynu v roce 2009. Svůj trest si expremiérka odpykává od prosince 2011 charkovské Kačanivské věznici. Od května 2012 je vůdkyně ukrajinské opozice hospitalizována v charkovské železniční nemocnici kvůli onemocnění páteře. Dlouhodobě se snaží o převoz na odbornou neurologickou kliniku v Berlíně. Zatím se svou žádostí neuspěla. Další soudní stání by se mělo konat 24. ledna 2014.

Tymošenková a její vyhlídky

Podle ukrajinské opozice současný vývoj ukrajinské političce příliš nenahrává. Ukrajinský parlament zákon, který by pomohl expremiérce dostat se na léčení do ciziny, nepřijal. Ten byl klíčovou podmínkou pro to, aby Brusel a Kyjev přistoupily k Asociační dohodě. Nakonec jednání zkrachovala. Přesto se při protestech na kyjevském náměstí Maidan na konci roku 2013 ukázala vůle veřejnosti, kterou Tymošenková ve svém novoročním poselství pro Kyiv Post komentovala slovy: „Výsledkem minulého roku a dekády byl bezpochyby EuroMaidan, který vrátil ukrajinskému lidu jeho vlastní sílu…“ Demonstranty sama na přelomu listopadu a prosince 2013 podpořila 12 denní hladovkou, kterou na přání ulice ukončila.

Server Voice of Russia informoval o tom, že dcera Tymošenkové Jevgenija se sešla s americkým senátorem a bývalým kandidátem na prezidenta USA Johnem McCainem. Huffington Post se odkazuje na oficiální vyjádření strany Vlast podporující expremiérku: “McCain uvažuje o možnosti zavedení osobních sankcí proti seniorním úředníkům v Janukovičově režimu, včetně těch, kteří zřejmě mají vliv na politicky motivované odsouzení a uvěznění Julie Tymošenkové.“

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek