Vyjednávačka EU bude mluvit s Íránem o jaderném programu

07.01.2014
čtk

Náměstek íránského ministra zahraničí Abbás Araghčí se na konci týdne setká v Ženevě s vyjednávačkou Evropské unie, aby spolu prodiskutovali realizaci dohody o omezení íránských jaderných aktivit. S odvoláním na unijní mluvčí to oznámila agentura Reuters.

Írán loni 24. listopadu v Ženevě se šesti světovými mocnostmi – Spojenými státy, Ruskem, Čínou, Francií, Británií a Německem – uzavřel předběžnou dohodu o omezení některých aktivit svého jaderného programu, za což by měly být zmírněny ekonomické sankce proti Teheránu. Od té doby spolu obě strany vedou debaty týkající se uplatnění dohody v praxi. Sedm zemí se musí domluvit například na tom, kdy smlouva vstoupí v platnost, schválit technické náležitosti omezování jaderných aktivit a stanovit, jaké důkazy musí Teherán předložit, aby potvrdil své vstřícné kroky.

„Mohu potvrdit, že (vyjednávačka EU) Helga Schmidová se setká se svým partnerem… (Abbásem) Araghčím na konci týdne v Ženevě,“ uvedla Maja Kocijančičová, mluvčí unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonové. Schmidová je politickou ředitelkou úřadu Ashtonové. Evropská unie dohlíží na rozhovory mezi šesti mocnostmi a Íránem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek