Portugalsko vydalo 5letý dluhopis za 3,25 miliardy eur

10.01.2014
čtk

Portugalsko dnes úspěšně vydalo první pětiletý dluhopis od dluhové krize v objemu 3,25 miliardy eur. Využilo tím rostoucí důvěry investorů v země eura zasažené dluhovou krizí a demonstrovalo, že se už může bez potíží samo financovat na trhu dluhopisů. Lisabon by měl ukončit záchranný program dojednaný s mezinárodními věřiteli v polovině roku.

Poptávka po dluhopisu výrazně převýšila nabídku. Investoři podali na nový dluhopis objednávky v sumě 11 miliard eur, zatímco Lisabon původně plánoval získat emisí jen 2-2,5 miliardy eur. Výnos dluhopisu činil 4,66 procenta, což je výrazně pod výnosem 6,4 procenta u posledního pětiletého dluhopisu z roku 2011.

„Poptávka byla značná. Byla to velmi úspěšná emise,“ řekla podle agentury Reuters portugalská ministryně financí Maria Luís Albuquerqueová. Portugalsko emisí má pohromadě již téměř třetinu z celoročního plánu financování.

Z celkové emise získali 88 procent zahraniční investoři. „Je to vyjádření důvěry ve schopnost Portugalska financovat se v době, kdy míří k červnovému ukončení záchranného programu,“ řekla Fabianna del Canto z britské Barclays, jedné z bank, které emisi řídily. Výnos klíčových portugalských dluhopisů s desetiletou splatností od počátku roku klesl již o více než půl procentního bodu. Ve středu sestoupil na pokrizové minimum 5,46 procenta.

V úterý Irsko vydalo první dlouhodobý dluhopis od prosincového vystoupení z mezinárodního záchranného programu a emise se setkala s vysokou poptávkou investorů. Irská emise byla příznivým signálem pro další země eurozóny, které se vymaňují z dluhové krize. V posledních dnech tak výrazně klesaly výnosy španělských, portugalských a řeckých dluhopisů.

Portugalská vláda také oznámila vítěze tendru na prodej pojišťovny Caixa Seguros, která patří státem vlastněné bance Caixa Geral de Depositos. Čínská skupina Fosun International dá vládě za pojišťovnu zhruba jednu miliardu eur. Lisabon tak od počátku vstoupení do záchranného programu získal z privatizace již přes osm miliard eur a vysoce tak překonal stanovený cíl pěti miliard eur.

Portugalsko přijalo v květnu 2011 tříletý mezinárodní záchranný program Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) jako třetí země eurozóny. Ekonomové se domnívají, že země bude zřejmě po opuštění programu potřebovat od věřitelů určitý druh pohotovostní úvěrové linky, než se plně postaví na vlastní nohy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek