Komisaře, co chtějí v květnu do eurovoleb, čeká neplacené volno

15.01.2014
čtk

Členové Evropské komise, kteří se rozhodnou kandidovat v květnových volbách do Evropského parlamentu, si budou muset vzít neplacené volno. Podle dvou zdrojů obeznámených s děním v komisi dal její šéf José Barroso členům týmu do konce ledna čas na oznámení, kdo tak hodlá učinit. Poté bude muset rozhodnout, který ze zbývajících komisařů převezme po dobu tohoto neplaceného volna svých kolegů jejich „osiřelou“ agendu.

Svůj záměr ucházet se o křeslo v Evropském parlamentu dal tento týden ve francouzském deníku Le Figaro najevo komisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier. Jeho portfolio přitom patří mezi ta významnější.

Zájem kandidovat má podle médií také komisař pro finanční otázky Olli Rehn, komisař pro rozpočet Janusz Lewandowski či komisařka pro spravedlnost Viviane Redingová, která od roku 1989 v eurovolbách kandidovala vždy. Naopak kandidovat nehodlá nynější šéf komise Barroso ani český eurokomisař Štefan Füle.

„V kodexu chování evropského komisaře jsou velmi jasná pravidla. Pokud se komisař rozhodne kandidovat, musí odejít na neplacené volno,“ vysvětlil ČTK Antony Gravili, mluvčí eurokomisaře pro administrativní záležitosti Maroše Šefčoviče.

Podle kodexu nesmí komisař na neplaceném volebním volnu využívat „lidské ani materiální zdroje Evropské komise“. Volno by přitom mělo začínat nejpozději s koncem posledního jednání europarlamentu před volbami.

Evropské volby se na konci května poprvé odehrají podle nových pravidel. Nástupce Barrosa v čele Evropské komise mají členské země nově vybrat s přihlédnutím k výsledkům eurovoleb. To některé evropské politické strany vedlo k hledání celoevropského volebního lídra, často s minulostí právě v evropských institucích.

Předpokládaný časový plán vzniku nové komise po květnových volbách přitom počítá s ustavující schůzí nového europarlamentu na počátku července. Následovat by měl výběr šéfa komise a prezentace jednotlivých portfolií. V té době už by měly mít členské země definitivně jasno o svých komisařích, aby bylo možné skupinu ustavit. Její schválení by se tak mohlo odehrát na konci října, aby komise mohla začít plně pracovat od počátku listopadu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek