EU vyzývá Ukrajinu k dialogu, sílí hlasy po zavedení sankcí

23.01.2014
čtk

Evropská komise zvažuje možnou reakci na vývoj na Ukrajině a také její důsledky pro vzájemné vztahy Kyjeva a osmadvacítky. Novinářům v Bruselu to ve středu sdělil šéf komise José Barroso. Šéf bruselské exekutivy je šokován násilnostmi v Kyjevě a nevylučuje „možné akce“ Evropské unie proti Ukrajině.

„Celé prostředí (na Ukrajině) se zhoršuje už nějakou dobu. Rád bych výslovně podtrhl zásadní odpovědnost ukrajinských úřadů za uklidnění krize,“ zdůraznil Barroso. Ukrajinská vláda by podle něj měla k překonání krize zahájit skutečný dialog s opozicí a občanskou společností. Informace o úmrtí protestujících označil za šokující.

EU a NATO odsuzují násilí

„Budeme bedlivě sledovat tento vývoj a také budeme zvažovat případné akce, které by EU mohla přijmout, i následky, které to bude mít pro naše vztahy s touto zemí,“ řekl Barroso. Jaké konkrétní následky by mohl vývoj mít ale nechtěl upřesňovat. Podotkl, že na konečné úrovni jsou mnohé z nich v pravomoci členských zemí Unie. Věří přitom, že pokud se Ukrajina zpronevěří svým mezinárodním závazkům, země EU zareagují „velmi jasným způsobem“.

Eskalaci násilí v Kyjevě včera odsoudila i unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonová. „Rozhodně odsuzuji eskalaci násilí během událostí, k nimž došlo v noci na dnešek a které si vyžádaly oběti,“ uvedla Ashtonová.

Prohlášení k dramatickému vývoji na Ukrajině ve středu vydal také generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. „Použití násilí rozhodně odsuzuji, násilnosti nikdy nemohou být odpovědí na politickou krizi,“ uvedl. Všechny zainteresované strany by podle něj měly zahájit „reálný dialog“, projevit zdrženlivost a zabránit dalším konfliktům.

Polsko a Litva mluví o sankcích

Střety ukrajinských demonstrantů s policií si vyžádaly tři mrtvé. Policejní střelou byl včera zasažen do srdce muž ve věku mezi 20 a 25 lety. V noci na středu zasáhly dvě policejní střely do šíje a hlavy dvacetiletého Serhije Nigojana z Dněpropetrovska, který byl na místě mrtev. Jiný dvaadvacetiletý muž předtím zemřel po pádu z ochozu fotbalového stadionu, odkud demonstranti na policii házeli petardy.

Ze zemí EU včera zazněly výzvy k zavedení protiukrajinských sankcí. Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski vydal prohlášení, podle něhož usmrcením demonstrantů ukrajinské úřady překročily přípustnou hranici. „Hranice byla překročena. Zemřeli lidé, byla prolita krev. Vyzýváme obě strany ke zdrženlivosti,“ uvedl ministr Sikorski. Zároveň konstatoval, že hlavní příčinou nynější krize je ústup Kyjeva od proevropského kurzu a přijetí represivních zákonů.

Litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius na svém twitterovém účtu napsal, že zřejmě nadešel čas pro vyhlášení protiukrajinských sankcí. „Brutální scénář v Kyjevě vyžaduje jednotnou reakci EU. Výzvy k dialogu jsou neúčinné. Nenastal čas pro vyhlášení cílených sankcí?“ uvedl ministr.

Americké velvyslanectví v Kyjevě oznámilo, že v reakci na pokračující střety zrušilo vstupní víza do USA pro několik Ukrajinců odpovědných za policejní násilí. „Byla zrušena víza pro několik ukrajinských občanů spojených s použitím síly,“ uvádí se v prohlášení velvyslanectví USA. „Další kroky proti těm, kteří jsou zodpovědní za nynější násilí, se zvažují,“ stojí v dokumentu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek