Füle bude v Kyjevě hledat východisko z ukrajinské krize

24.01.2014
čtk

Prozápadní odpůrci ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče mají dnes pokračovat v centru Kyjeva v demonstracích, kterými se dožadují odstoupení vlády a vypsání předčasných voleb. Hledat politické východisko z krize se v Kyjevě pokusí český komisař Evropské unie pro rozšíření Štefan Füle.

V Kyjevě ve čtvrtek zavládl relativní klid, když jeden z opozičních předáků Vitalij Kličko dojednal příměří mezi radikálními demonstranty a policejními oddíly. Barikády v centru metropole však zůstaly. Kličko s dalšími opozičními představiteli pak jednal s prezidentem Viktorem Janukovyčem. Kličko po jednání prohlásil, že prezident v ničem neustoupil a že se obává možného krveprolití. Spolu s dalšími opozičními předáky vyzval lidi, aby zůstali mobilizovaní, ale nepoužívali násilí.

Ukrajinský parlament by měl o vnitropolitické krizi jednat příští týden na mimořádné schůzi. Prý by mohl padnout návrh na demisi vlády a odvolání represivních zákonů, které v podstatě zakazují protivládní demonstrace.

Ke zdrženlivosti v zájmu snížení napětí a zrušení protidemokratických zákonů mezitím vyzvala Kyjev řada západních státníků, včetně francouzského prezidenta či německé kancléřky a amerického viceprezidenta. Bílý dům navíc Kyjevu pohrozil sankcemi, pokud se situace nezlepší.

Ve Lvově na západě země se má dnes odehrát pohřeb jednoho z místních přívrženců opozice. Jurij Verbyckyj se vydal demonstrovat do Kyjeva, kde byl neznámými pachateli unesen a podle opozice umučen k smrti. Ministerstvo vnitra sice podle agentury Unian tvrdí, že smrt aktivisty „nastoupila v důsledku prochlazení“, nicméně případ vyšetřuje jako vraždu.
Opozice tvrdí, že v ulicích kyjevského centra od počátku týdne zemřelo pět až sedm lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek