Plán mechanismu pro krachující banky prý může být zdokonalen

27.01.2014
čtk

Evropský plán na vytvoření společného mechanismu pro řešení problémů bank v eurozóně může být během rozhovorů s europoslanci vylepšen. Prohlásil to o víkendu evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn v debatě na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. Dohodu o mechanismu na podporu krachujících bank v eurozóně před Vánoci podpořili lídři členských zemí Evropské unie.

Mechanismus by měl v budoucnu umět pomoci problémovým evropským bankám tak, aby došlo k co nejmenšímu využití peněz evropských daňových poplatníků. Počítá s vytvořením společného fondu, který mají během deseti let naplnit samy evropské banky v objemu kolem 55 miliard eur. Spojené státy ale nedávno vyjádřily obavy, že Evropa v procesu uzdravování bank nepostupuje dost rázně.

V europarlamentu pak na kritiku naráží proces vytváření společného fondu. Nedávno zde podle listu listu Financial Times zazněly hlasy, že podoba vytváření fondu obchází zavedený zákonodárný proces v EU.

Mechanismus „určitě ještě může být vylepšen a je to něco, co budeme muset v příštích dvou měsících během rozhovorů s europarlamentem zvažovat,“ prohlásil podle Reuters Rehn během panelové diskuze v Davosu.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble ve stejné debatě prohlásil, že bez důkladného právního základu chystaný fond pro problémové banky „rozbijí“ soudy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek