Barroso a Putin budou jednat o Ukrajině

28.01.2014
čtk

Strategickou diskusi o budoucnosti vzájemných vztahů by měl přinést dnešní summit EU-Rusko v Bruselu. Vrcholní zástupci osmadvacítky se s prezidentem Vladimirem Putinem schází ve chvíli, kdy jsou vzájemné vztahy poškozené nejen krizovým vývojem okolo Ukrajiny, ale i spory v obchodní oblasti.

V pořadí 32. summit mezi EU a Ruskem má z unijní iniciativy změněný formát. Dva dny jednání delegací mají nahradit dvě či tři hodiny otevřené diskuse o sporných tématech jako jsou vztahy se sousedy, včetně Ukrajiny, hospodářství či otázky dodržování lidských práv a svobody slova. Moskva a Brusel se vzájemně obviňují ze zasahování do vnitřního vývoje na Ukrajině. V zemi přitom už dva měsíce neustávají protesty namířené proti rozhodnutí prezidenta Viktora Janukovyče zmrazit podpis asociační smlouvy s EU a soustředit se na spolupráci s Ruskem. Unijní diplomaté se nyní snaží přispět k dialogu mezi vládou a opozicí.

Rusko a Evropská unie jsou vzájemně významnými obchodními partnery. Evropa si však stěžuje na trvající ruské překážky volnému obchodu, diskutovat se nejspíš bude také o energetice a chování ruských firem v této oblasti na evropském trhu.

Putina bude doprovázet jeho ministr zahraničí Sergej Lavrov, za EU mají vyjednávat předseda Evropské komise José Barroso, předseda schůzek členských zemí Herman Van Rompuy a šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová. Stranou jejich pozornosti nezůstanou ani další „velké otázky“, jako je vývoj v Sýrii či dění okolo íránského jaderného programu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek