Ukrajinský premiér podal demisi, parlament zrušil sporné zákony

29.01.2014
čtk

Ukrajinský režim se v úterý odhodlal k prvním ústupkům vůči opozici a demonstrantům, kteří od konce minulého roku požadují odchod prezidenta Viktora Janukovyče a vypsání předčasných voleb. Demisi vlády zatím nabídl premiér Mykola Azarov a parlament na mimořádné schůzi zrušil nedávno přijaté zákony, které opozice považuje za nedemokratické. O situaci na Ukrajině budou ve středu v Budapešti jednat premiéři zemí visegrádské čtyřky.

Janukovyč demisi premiéra Azarova přijal a zároveň ho požádal, aby ve své funkci spolu s ministry setrval do doby, než bude vytvořen nový vládní kabinet. Azarov podle všeho prezidentovu žádost nevyslyší a role úřadujícího šéfa vlády se ujme dosavadní vicepremiér Serhij Arbuzov.

Parlament včera výraznou většinou zrušil devět nedávno přijatých zákonů, které opozice, aktivisté i Evropská unie považovali za nedemokratické. Ihned poté propukl na kyjevském náměstí Nezávislosti v jásot dav protivládních demonstrantů, kteří se v centru metropole scházejí od listopadového rozhodnutí prezidenta Janukovyče nepodepsat dohodnutou přístupovou smlouvu s Evropskou unií a zaměřit se na spolupráci s Moskvou.

Kličko: Odstoupit by měl i prezident

Včerejší demise premiéra Mykoly Azarova politickou krizi na Ukrajině neřeší, prohlásil opoziční předák a boxerský šampion Vitalij Kličko. Podle něj musí odejít také prezident Viktor Janukovyč. Dvaačtyřicetiletý Kličko řekl, že odstoupení prezidenta by bylo „logickým krokem“. Demonstranti podle něj z náměstí Nezávislosti v centru Kyjeva neodejdou, dokud se neobmění celé vedení země.

Ruský prezident Vladimir Putin po jednání se špičkami Evropské unie v Bruselu prohlásil, že Rusko dodrží dohodu o půjčce Ukrajině a zlevnění dodávek plynu bez ohledu na složení vlády v Kyjevě. Moskva se s představiteli unie dohodla také na expertních diskusích o ekonomických dopadech asociačních dohod, které EU domlouvá se svými partnery.

V4 plánuje mimořádný summit

Poslední vývoj na Ukrajině uvítali evropští politici. Podle německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera je Azarovův krok dobrým signálem řešení krize. „Odstoupení ministerského předsedy může otevřít cestu k hledání politických kompromisů,“ řekl Steinmeier. Jeho polský kolega Radoslaw Sikorski zase ocenil postup parlamentu a zdůraznil, že Polsko a EU jsou „připraveny pomoci“.

Země visegrádské čtyřky – tedy Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko – uspořádají ve středu večer v Budapešti svůj mimořádný summit o situaci na Ukrajině. Za Česko se schůzky zúčastní nový ministerský předseda Bohuslav Sobotka, který v pondělí upozornil, že otřesy na Ukrajině zasáhnou celou střední Evropu.

Mezinárodní agentura Standard &Poor’s srazila úvěrový rating Ukrajiny do kategorie C. Zdůvodnila to eskalující politickou krizí v zemi a upozornila, že úvěrovou známku může podle vývoje situace dál zhoršit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek