EU připravuje společnou databázi leteckých pasažérů


Marie Bydžovská, Euroskop, 30. 1. 2014

Evropská komise v reakci na teroristické útoky v redakci Charlie Hebdo zveřejní návrh, který požaduje po leteckých dopravcích, aby schraňovali a poskytovali policii a bezpečnostním službám 42 údajů o pasažérech. Dosud neveřejný dokument získal britský deník The Guardian.

Do seznamu více než čtyř desítek položek, které by měly letecké společnosti o svých pasažérech schraňovat, patří vedle klasických údajů jako adresa, číslo pasu, datum narození či pohlaví cestujícího také citlivější data.

Aerolinky by měly uvádět informace o způsobu platby jako třeba číslo platební karty, telefonické spojení, či třeba, zda cestující požadoval halal jídlo, nebo jak často leteckou přepravu využívá. Jedním z indikátorů, zda se jedná o podezřelou osobu, mohou být také záznamy o jednosměrných letenkách, nevyužitých letech v minulosti či informace o zavazadlech.

Data by měla být skladována po dobu pěti let v centrální databázi, do které by měla přístup policie a bezpečnostní služby.

Přehled 42 navrhovaných údajů

Evropská administrativa navrhla legislativu upravující sdílení údajů o leteckých pasažérech v rámci zemí EU již v roce 2011. V roce 2013 její schválení však zablokoval Evropský parlament. Komise nyní dává najevo ochotu hledat společně s členskými zeměmi i europarlamentem, jak překonat rozdílné pohledy na věc a dopracovat se tak k co nejrychlejšímu řešení.

Také ministři vnitra zemí EU v reakci na teroristické atentáty v Paříži začali tlačit na schválení nové protiteroristické legislativy, přičemž odsouhlasení sdílení údajů o leteckých pasažérech patří mezi jednu z priorit.

Na ministerské schůzce konané ve čtvrtek v Rize se vyjádřil český ministr vnitra Milan Chovanec, že „pokud jde o cestovní trasy teroristů, plně podporujeme vytvoření unijního systému informací o leteckých cestujících. Když budeme postupovat společně, stane se tento systém důležitou součástí našich schopností, jak teroristy včas odhalit.“

Kritika kvůli porušování základních práv

Proti hromadnému sběru dat o leteckých cestujících se však staví silná opozice, která jej kritizuje kvůli porušování ochrany soukromí. „Plány komise jsou urážkou kritikám ze strany Evropského parlamentu a Evropského soudního dvora,“ vyjádřil se Jan Philipp Albrecht, europoslanec za Zelené. „Schraňování údajů o všech pasažérech je jasný zásah do základních práv,“ dodal.

„Namísto plného pokrytí údajů o pasažérech, se musíme zaměřit na podezřelé a rizikové lety. Pařížské útoky ukázaly, že hromadný sběr dat není v boji proti džihádistům účinný,“ vysvětluje.

Zásadní překážkou pro přijetí této legislativy je rozsudek Evropského soudního z 8. dubna. Soud rozhodl, že hromadné uchovávání údajů narušuje právo evropských občanů na soukromí.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality