Kličko: Ať EU zakáže Janukovyčovi vstup na své území

30.01.2014
čtk

Evropská unie by podle ukrajinského opozičního předáka Vitalije Klička měla zakázat prezidentovi Viktoru Janukovyčovi vstup na své území, dokud ukrajinský prezident nepodepíše parlamentem schválené amnestie stíhaných demonstrantů a zrušení sporných zákonů. Kličko ve svém sloupku v dnešním vydání německého listu Bild míní, že Janukovyč chystá úskok a nyní hraje jen o čas.

„Mám pocit, že tenhle člověk nás chce obelstít a nyní jen zkouší, jak pro sebe a svou špinavou politiku získat čas. Tohle ale nepřipustíme. A doufáme také, že EU zakáže Janukovyčovi a jeho zástupcům vstup na své území, dokud prezident skutečně nepodepíše stažení svých diktátorských zákonů,“ citovala agentura DPA z Kličkova příspěvku.

Sankcemi Kyjevu v případě nedodržení slibů zrušit kritizované zákony pohrozila řada evropských politiků. Jedním z posledních, kdo tak učinil, byl v úterý německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Ten ale zároveň varoval před tím, aby se s Ukrajinou jednalo na stejné úrovni jako s Běloruskem. Tento ukrajinský soused kvůli režimu autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka čelí řadě unijních sankcí.

Ukrajinský parlament nejdříve v úterý zrušil sporné zákony, které omezovaly svobody projevu a shromažďování a ve středu po dvanáctihodinovém jednání schválil amnestii pro stíhané protivládní demonstranty. Zatím ale není jasné, kdy prezident tyto zákony podepíše. V úterý navíc podal demisi premiér Mykola Azarov, kterou o pár hodin později Janukovyč přijal. To vše byly podmínky opozice, která nadále žádá odchod Janukovyče a vypsání nových parlamentních a prezidentských voleb.

Ukrajinou již více než dva měsíce zmítají demonstrace proti Janukovyčovi a jeho listopadovému rozhodnutí zastavit integrační proces s EU a místo k Bruselu se přiklonit k Moskvě. Po víkendovém vyhrocení situace se události v zemi uklidnily, opozice se ale i tak obává, že vláda nakonec sáhne po silovém řešení hlubokého státního rozkolu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek