50. Mnichovská bezpečnostní konference: V hlavní roli Ukrajina

03.02.2014
čtk

Protivládní demonstrace na Ukrajině se staly hlavním tématem mnichovské bezpečnostní konference, která se od pátku do neděle konala v bavorské metropoli. V prostorách hotelu Bayerischer Hof zazněla stanoviska ukrajinské vlády i opozice, Západu i Ruska, ale k vyřešení situace se účastníci konference nepřiblížili. Kromě Ukrajiny se politici na 50. ročníku tradičního jednání zabývali občanskou válkou v Sýrii, transatlantickými vztahy nebo íránským jaderným programem.

Demonstrace na Ukrajině vypukly poté, co prezident Viktor Janukovyč loni odmítl podepsat dohodu o přidružení s Evropskou unií a přijal nabídku hospodářské pomoci od Ruska. Ukrajinský ministr zahraničí Leonid Kožara na konferenci řekl, že kdyby se Janukovyč zachoval jinak, země by nyní byla na pokraji ekonomického kolapsu. Opoziční vůdce Vitalij Kličko ale prohlásil, že demonstranti budou nadále usilovat o cestu Ukrajiny do Evropy.

Prezident EU Herman Van Rompuy řekl, že dveře pro Ukrajinu zůstávají otevřené a vyjádřil přesvědčení, že budoucnost země patří Evropské unii. Americký ministr zahraničí John Kerry, který se na okraj konference setkal se zástupci ukrajinské opozice, zdůraznil, že by Ukrajinci měli mít právo svobodně si vybrat, s kým spojí svou budoucnost.

Spory se vedly i o průběh demonstrací. Kličko a Kožara si vzájemně vyčetli násilnosti, kterých se obě strany ukrajinského sporu dopouštějí. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil Západ z uplatňování dvojího standardu, když neodsuzuje násilné činy protivládních demonstrantů.

Problémy Blízkého východu

Druhým velkým tématem konference byla situace v Sýrii. Zmocněnec OSN a Ligy arabských států Lachdar Brahímí v Mnichově informoval o průběhu právě dokončeného kola rozhovorů mezi syrskou vládou a opozicí v Ženevě, k dosaženým výsledkům byl ale skeptický. Vyzval také státy, které mají vliv na syrskou vládu i na představitele opozice, aby využily své možnosti a přesvědčily vyjednávače obou stran, aby přistupovali konstruktivněji k rozhovorům o řešení situace v zemi.

Blízkého východu se týkalo i další téma konference, kterým byl íránský jaderný program. Ministři zahraničí Íránu a Švédska Mohammad Džavád Zaríf a Carl Bildt uvedli, že po zvolení umírněného prezidenta Hasana Rúháního se otevírá historická šance na vyřešení sporů o údajnou vojenskou povahu programu. Oba ministři ale zdůraznili, že je k tomu třeba překonat vzájemnou nedůvěru mezi Íránem a Západem.

Gauck vyzval Berlín k větší zodpovědnosti

V Mnichově se debatovalo také o budoucnosti vztahů mezi USA a Evropou a Kerry v této souvislosti mluvil o potřebě „transatlantické renesance“. Podle něj se Spojené státy a Evropa navzájem potřebují a společně mohou lépe dosáhnout prosperity i bezpečnosti.

Německý prezident Joachim Gauck na konferenci rovněž vyzval Berlín, aby se vzdal zdrženlivosti a hrál větší roli v mezinárodní politice. Německo se podle něj nesmí zříkat odpovědnosti, kterou jako velká a hospodářsky silná země má. Gauck také uvedl, že Německo těží z propojeného světa, a proto je v jeho zájmu podporovat evropskou integraci i další formy mezinárodní spolupráce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek