Janukovyč se sejde s opozicí, do Kyjeva opět míří Ashtonová

04.02.2014
čtk

K dalším jednáním o řešení hluboké politické krize by se dnes měl ukrajinský prezident Viktor Janukovyč opět sejít s předáky opozice. V zemi již více než dva měsíce trvají protivládní demonstrace. Týdenní návštěvu Kyjeva dnes zahájí komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks a na Ukrajině je dnes večer očekávána i šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová, která má jednání s Janukovyčem i opozičními lídry naplánovány na středu.

Janukovyčovo setkání s opozicí se mělo uskutečnit už v pondělí, ale podle Vitalije Klička, jednoho z opozičních vůdců, prezident schůzku ze zdravotních důvodů přesunul na dnešek. Janukovyč se v pondělí vrátil do úřadu po několikadenní přestávce, kterou si podle jeho spolupracovníků vyžádala léčba chřipky.

Situace na Ukrajině je stále napjatá. Po odstoupení premiéra Mykoly Azarova a po zrušení kritizovaných zákonů namířených proti demonstrantům opozice žádá odchod Janukovyče a návrat k ústavě z roku 2004. O ústavních změnách by dnes měl jednat parlament.

Muižnieks, který na Ukrajině setrvá do 10. února, chce ještě před odjezdem z Kyjeva zveřejnit předběžnou zprávu o situaci v zemi s ohledem na dodržování lidských práv. Později hodlá vypracovat podrobnou analýzu.

Ashtonová se do Kyjeva vrací po několika dnech: minulý týden se v ukrajinské metropoli sešla s prezidentem i s představiteli opozice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek