Kypr chce získat investice EBRD

05.02.2014
čtk

O pomoc od Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) vyjádřil zájem Kypr, zatímco Portugalsko s Řeckem chtějí spolupráci
s touto bankou prohloubit. Řekl to prezident EBRD Suma Chakrabarti. Dodal také, že o členství v bance požádala Libye a zájem o něj naznačil Libanon.

Kypr, který je již členem EBRD, by se chtěl na omezenou dobu stát zemí, kde banka vyvíjí úvěrové aktivity, uvedl Chakrabarti ve vystoupení k Radě Evropy. Kypr zasáhla počátkem loňského roku bankovní krize a země musela požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc. Zájem o podporu EBRD mají i další jihoevropské země, které upadly v minulých letech do dluhové krize. „Spolupracujeme již s řeckými a portugalskými společnostmi, nyní ale obě tyto země zkoumají možnosti prohloubení naší angažovanosti v tamních firmách,“ uvedl podle agentury Reuters šéf EBRD.

EBRD byla založena v roce 1989 na pomoc bývalým komunistickým zemím při přechodu k tržnímu hospodářství. Zaměřuje se hlavně na investice v soukromém sektoru. Banka se po plné transformaci středoevropských zemí včetně Česka začala angažovat i v dalších oblastech a loni poprvé investovala v arabských zemích severní Afriky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek