Babiš: Zavedení eura v ČR není cílem současné koalice

07.02.2014
čtk

Zavedení eura v Česku není podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) cílem současné vládní koalice. Babiš to včera prohlásil ve Sněmovně v rámci interpelací. Reagoval tak na slova ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), podle něhož bude snahou nynějšího koaličního týmu připravit ČR na přijetí eura v co nejkratším čase.

„Přijetí eura určitě není cíl naší koalice. My jsem o tom nikdy nemluvili a pokud pan Zaorálek o tom mluví, nevím, z čeho vychází,“ prohlásil Babiš. Podle něj česká ekonomika není na přijetí eura připravena, i když se základní kritéria pro zavedení jednotné evropské měny plní.

Ministr zopakoval své nedělní prohlášení na Facebooku, že podle jeho odhadu a znalostí by Česko mohlo přijmout nejdříve za šest let. „V podstatě to není úkol pro stávající koaliční vládu,“ uvedl.

Zaorálek o potřebě přijetí eura co nejdříve mluvil minulý týden při svém uvedení do funkce nového šéfa české diplomacie. „Budeme se snažit, abychom byli v co nejkratším čase schopni přijmout euro. Na datu ale ještě dohodnuti nejsme,“ uvedl ministr zahraničí.

Babiše se na termín zavedení eura dotazoval poslanec ODS Bohuslav Svoboda. Poukázal přitom na dřívější Babišovo prohlášení, který přijetí eura podmínil také tím, že Česko nebude ručit za závazky zadluženého Řecka či Španělska. Svobodu zajímalo, jak toho chce Babiš dosáhnout, když za tyto závazky automaticky ručí všechny země eurozóny.

Ministr financí to nijak neobjasnil. Označil svá slova za zřejmě nějaké vyjádření z předvolebního mítinku. O záruce za závazky ovšem mluvil po své schůzce s prezidentem Milošem Zemanem, která se uskutečnila týden před jeho jmenováním ministrem.

Babiš naopak potvrdil dohodu koalice na připojení se k fiskálnímu paktu EU. Pakt zavazuje země EU k tomu, aby do národní legislativy zavedly pravidla hlídající rozpočtovou kázeň.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek