EU prý začne jednat o smlouvě s Kubou

07.02.2014
čtk

Vztahy mezi Evropskou unií a Kubou by v příštích letech měla upravit nová vzájemná smlouva. Zelenou k jejímu dojednání mají evropské diplomatické službě dát v pondělí ministři zahraničí členských zemí. Podle nejmenovaného významného představitele EU chystaný dokument o politickém dialogu a spolupráci nejen podpoří dialog mezi unií a Kubou v otázkách jako jsou lidská práva, svoboda slova či klimatické změny, ale také položí stabilnější základy pro rozvoj hospodářské spolupráce.

Poté, co v roce 2006 z čela ostrovní země odešel Fidel Castro a prezidentem se stal jeho bratr Raúl, zavedla kubánská vláda řadu reforem včetně uvolnění přístupu k internetu, drobného podnikání a cestování do zahraničí i bez zvláštního povolení. Dialog s EU byl v konkrétních oblastech obnoven v roce 2008.

„Hlavním cílem je spolupráce a podpora změn na ostrově, snah o modernizaci, většího respektu ke svobodám a lidským právům,“ řekl novinářům zástupce EU informovaný o problematice. Unie se podle něj chce zasazovat o rozšiřování dialogu přímo na Kubě, nejen s kubánskými úřady.

EU prý v průběhu doby vyhodnotila, že změny v přístupu kubánského politického vedení i celé společnosti, ale také problémy ostrova a potřebné ekonomické, sociální a politické reformy jsou takového rázu, že je vhodný aktivnější přístup.

Představitel EU připomněl, že přes trvající embargo se mění a zintenzivňují také vztahy ostrova a USA. Spojené státy jsou podle něj o evropské iniciativě informovány. „Ale neběžíme cizí závod, běžíme vlastní. Nepochybně to bude mít ohlas ve Washingtonu, ale i jinde,“ poznamenal.

Bude záležet na dodržování lidských práv

Chystaný dokument by měl být výrazem kontinuity dosavadní politiky, ale při využití nových nástrojů. Formálně se bude jednat o „smlouvu první generace“, které EU podepisuje s jinými zeměmi v případech, kde dosud žádná uzavřena nebyla.

Mandát, který v pondělí proberou a nejspíš potvrdí ministři zahraničí států EU, podle unijního zástupce neobsahuje žádný „cukr a bič“. Představitel unie nechtěl ale spekulovat, jak dlouho bude jednání o smlouvě trvat. „Bude to záležet hlavně na reakci našich kubánských partnerů a na vývoji na ostrově,“ poznamenal. EU má totiž představu, že proces modernizace a hospodářského rozvoje bude na ostrově doprovázen postupným posilováním lidských práv a základních svobod.

Motivace smlouvu uzavřít bude ale samozřejmě ze strany EU větší, pokud uvidí v Havaně skutečnou snahu Kubu reformovat, dodal. V opačném případě se prý EU raději soustředí na problematiku jinde ve světě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek