Institucionální záležitosti v lednu 2014

10.02.2014
Euroskop

Příjmy EU se zatím měnit nebudou

Příjmy EU se zatím měnit nebudou

Návrh rozhodnutí Rady o systému vlastních zdrojů Evropské unie (COM(2011)510)

Návrh nařízení Rady, kterým se stanoví prováděcí opatření pro systém vlastních zdrojů Evropské unie (COM(2011)511)

Rada EU na úrovni Coreperu jednomyslně schválila legislativní balík týkající se vlastních zdrojů EU v souvislosti s přijetím víceletého finančního rámce 2014–2020. Ani pro toto finanční období nedozná systém financování rozpočtu EU výrazných změn.

Pozadí

Nastavení příjmů a výdajů EU bylo klíčovým tématem vyjednávání víceletého finančního rámce v předchozích 2 letech (více v příspěvku „Rada a EP stvrdily víceletý finanční rámec 2014–2020 i rozpočet 2014“, Institucionální záležitosti v listopadu 2013).

Sporným bodem vyjednávání mezi EP a Radou byla výše stropu celkových výdajů EU, který byl oproti předchozímu víceletému finančnímu rámci historicky poprvé snížen (o 3,4 %). Ačkoliv EP vyjádřil ostrý nesouhlas, celkový objem výdajů EU v závazcích pro období 2014–2020 je nastaven na 960 mld. € (1 % celkového HND EU) v souladu s usnesením Evropské rady z února 2013 (více v příspěvku „Evropská rada se dohodla na podobě finanční perspektivy pro období 2014–2020“; Institucionální záležitosti v únoru 2013).

Klíčové a sporné body

I nadále zůstává nejvýznamnějším příjem EU podíl z HND členských států následovaný druhým největším zdrojem příjmů EU – podílem na DPH. Pouze minimální příspěvek do rozpočtu EU tvoří tradiční (vskutku) vlastní zdroje plynoucí ze zemědělských dávek a cel.

Zároveň budou pokračovat korekce pro Velkou Británii nebo snížení příspěvků od tzv. čistých plátců. Německo, Nizozemsko a Švédsko budou přispívat sníženým podílem na DPH (0,15 % namísto 0,30 %). Roční příspěvky členských států na základě podílu z HND budou sníženy Dánsku (130 mil. €), Nizozemsku (695 mil. €), Švédsku (185 mil. €) a Rakousku (v následujících 3 letech 30, 20 a 10 mil. €).

Redukována bude i míra finančních prostředků, které si členské státy mohou ponechat na pokrytí nákladů na výběr tradičních vlastních zdrojů, a to z 25 % na 20 %.

Předpokládaný další vývoj

EP je v otázce vlastních zdrojů EU pouze konzultován, legislativní opatření musí schválit jednomyslně Rada. V otázce implementačních pravidel je ovšem nutný souhlas EP.

Jednou z podmínek EP pro udělení souhlasu s novým víceletým finančním rámcem bylo vytvoření skupiny vysokých představitelů EU, která se má zabývat přezkumem systému vlastních zdrojů EU. Do této chvíle ovšem instituce nenašly shodu ani nad složením této 9členné skupiny a výběrem jejího předsedy. Tím se nejpravděpodobněji stane bývalý italský předseda vlády Mario Monti, který splňuje požadavky institucí na odbornost a nestrannost. První zasedání skupiny bylo původně naplánováno již na 18. 12. 2013.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality