Ministři zahraničí EU proberou Sýrii, Ukrajinu i smlouvu s Kubou

10.02.2014
čtk

Situace na Ukrajině, ale též vývoj kolem mírových jednání o Sýrii či politické změny v zemích jako je Egypt, Libye nebo Tunisko budou tématem dnešního jednání ministrů zahraničí zemí Evropské unie v Bruselu. Očekává se také, že dají mandát evropské
diplomatické službě k jednání s Kubou o nové smlouvě, která by měla upravit vzájemné vztahy mezi EU a Havanou. Za Česko se schůzky zúčastní nový ministr Lubomír Zaorálek.

Je pravděpodobné, že se ministři také nějakým způsobem vrátí k nedělnímu referendu ve Švýcarsku. Tam se obyvatelé těsnou většinou vyslovili pro omezení imigrace, které by se mělo týkat také občanů zemí unie. Podle EU je podobný krok v rozporu s principem volného pohybu osob.

Krize v Sýrii, kde stále trvá ozbrojený konflikt, je na programu jednání unijních ministrů pravidelně. Nyní by měla šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová informovat o mírových jednáních v Ženevě. Také Ukrajina, země rozpolcená vnitřním sporem o svém dalším zahraničně-politickém směřování, je v posledních měsících stálicí jednání.

Ministři prodiskutují též bouřlivý politický vývoj v zemích jako je Egypt, Libye, Tunisko či Jemen. Diskutovat by měli také o přípravě evropské vojenské mise ve Středoafrické republice.

Nová smlouva s Kubou by měla dát novou formu spolupráci EU s ostrovem, kde se v posledních letech uskutečňuje řada reforem. Unijní diplomaté ujišťují, že ze zřetele nezmizí otázky lidských práv a svobod, smlouva by ale měla umožnit rozvoj hospodářské spolupráce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek