EU začne jednat s Kubou

11.02.2014
čtk

Ministři zahraničí členských zemí EU dali unijní diplomatické službě zelenou ke sjednání dohody o politickém dialogu a spolupráci s Kubou. Smlouva by měla podpořit dialog mezi unií a Kubou v otázkách jako jsou lidská práva, svoboda slova či klimatické změny, ale také položit stabilnější základy pro rozvoj hospodářské spolupráce.

„Doufám, že Kuba využije naší nabídky, takže brzy budeme moci začít společně pracovat na pevnějších vztazích,“ řekla šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová. Zdůraznila, že nejde o změnu dosavadní politiky Evropské unie. Unie chce podle ní podporovat reformy a modernizaci na Kubě, ale stále také zdůrazňuje otázky lidských práv, které prý nadále zůstávají v jádru vztahu Evropy s tímto karibským ostrovem. „Doufám, že Kuba udělá vše potřebné ze své strany, speciálně právě v otázce lidských práv. Odrazí se to v rychlosti postupu našich jednání,“ dodala Ashtonová.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek podotkl, že Praha byla diskusí o případném zahájení jednání o smlouvě účastna. „Česká republika se speciálně zabývala těmi lidskoprávními otázkami. Naši zástupci své názory uplatnili a pokud jsem informován, byly tyto názory akceptovány,“ řekl ministr novinářům. Pro Českou republiku je proto podle něho jednání s Kubou přijatelné a v souladu s českými úmysly a představami.

Když v roce 2006 z čela této ostrovní země odešel Fidel Castro a prezidentem se stal jeho bratr Raúl, zavedla kubánská vláda řadu reforem, včetně uvolnění přístupu k internetu, drobného podnikání a cestování do zahraničí i bez zvláštního povolení. Dialog s EU byl v konkrétních oblastech obnoven v roce 2008.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek