Jourová bude jednat v Bruselu o fondech

12.02.2014
čtk

Česká ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová míří do Bruselu. Setkat se má s eurokomisařem pro regionální politiku Johannesem Hahnem. Hlavním tématem bude problematika čerpání fondů EU.

Téma čerpání peněz z unijních fondů má nyní dvě hlavní části. První jsou trvající problémy České republiky v období 2007 až 2013. Jourová sama tento týden uvedla, že jen za loňský rok ČR nevyčerpala deset miliard korun, v rámci celé EU to přitom bylo v přepočtu 16 miliard korun. Letos hrozí, že z evropských fondů nevyčerpá až 24 miliard korun. Potíže mají hlavně resorty životního prostředí a školství.

Samostatnou kapitolou je příprava podmínek a dohody, která by měla být základem pro čerpání peněz v novém programovacím období v letech 2014 až 2020. Potřebná dohoda o partnerství by měla být přijata nejpozději do konce srpna. Konkrétní operační programy by měly konečnou podobu získat nejpozději v lednu 2015. V novém období by ČR z fondů mohla mít v přepočtu více než 550 miliard korun. Počet operačních programů se zmenší.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek