Srbsko a Kosovo řešili otázku soudů v Mitrovici

13.02.2014
čtk

Premiéři Srbska Ivica Dačić a Kosova Hashim Thaçi při středečním jednání v Bruselu sblížili svá doposud zásadně odlišná stanoviska k justici na severu Kosova, kde žije silná srbská menšina. Podle bělehradské televize B92 to po schůzce shodně oznámili novinářům. Definitivní text dohody ale ještě musejí dokončit pracovní skupiny.

„V zásadě je dohodnuto, že v Kosovské Mitrovici bude jeden soud, do jehož jurisdikce bude spadat sedm obcí. Jeho složení ale bude odpovídat etnické struktuře obyvatelstva,“ sdělil Dačić. Rozhovorů s ním se zúčastnil i vicepremiér Aleksandar Vučić- Ten by se podle všeobecného očekávání měl po březnových předčasných parlamentních volbách stát novým srbským premiérem.

Dačić upřesnil, že v soudní budově na severu Kosova bude sídlit i odvolací soud. Srbské zájmy podle něj zajistí to, že tam budou většinou srbští prokurátoři a soudci. Jak dodal, dohoda by měla být dopracována během několika dní a on a Thaçi ji přijedou podepsat opět do Bruselu.

Podle výroků po jednání srbská strana v zásadě přistoupila na původní stanovisko Albánců. Ti chtěli, aby v Kosovské Mitrovici byl jen jeden soud, do jehož jurisdikce by spadaly kromě severní, převážně srbské části města a tří blízkých srbských obcí také tři převážně albánské správní celky.

Priština ale na druhé straně zřejmě musela přistoupit na požadavek Bělehradu, aby Srbové měli většinové zastoupení mezi soudci a prokurátory. Srbská strana si původně přála v Mitrovici soudy dva, z nichž jeden by byl příslušný jen pro čtyři srbské správní celky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek