Sýrie nechce platit za likvidaci chemických zbraní

13.02.2014
čtk

Syrské ministerstvo zahraničí kritizovalo Evropskou unii za rozhodnutí použít část peněz ze zmrazených syrských kont na financování likvidace syrských chemických zbraní. Likvidaci zajišťuje OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Podle původního plánu měla být většina arzenálu už vyvezena ze Sýrie, avšak Syřané jsou ve skluzu.

„Evropští ministři zahraničí se v pondělí dohodli na čerpání ze zmrazených syrských peněz, čímž si přivlastňují pozici syrského státu. Je to zjevné porušení mezinárodního práva… a jde také o nedostatek mezinárodního zapojení do financování likvidace syrských chemických zbraní,“ stojí podle agentury AFP v prohlášení syrského ministerstva.

Dokument reaguje na rozhodnutí ministrů EU odblokovat zmrazené syrské peníze a použít je k likvidaci zbraní. Nejmenovaný vysoký představitel EU citovaný AFP řekl, že „se jedná o klasický postup využívající pravidla OPCW. Ta předpokládají, že náklady za likvidaci padají na dotyčný stát, v tomto případě na Sýrii“. Tento zdroj také řekl, že část nákladů, asi 11 milionů eur (303 milionů korun), uhradí EU. Suma, která by měla být odčerpána ze syrských peněz, zatím nebyla stanovena. Syrská konta jsou zmrazena vlivem sankcí, které byly na Sýrii uvaleny za její postup proti opozici.

Sýrie loni přistoupla na to, že se vzdá svého chemického arzenálu. Vyhnula se tak vojenské odvetě, již USA chystaly za chemický útok spáchaný u Damašku. Chemické látky měly být do začátku února ze Sýrie odvezeny a do poloviny roku mají být zničeny mimo syrské území. Odvoz ale vázne, zatím se Sýrii opustily pouze tři zásilky chemikálií.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek