Lavrov obviňuje EU kvůli Ukrajině

14.02.2014
čtk

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil Evropskou unii, že se snaží vytvořit na Ukrajině svou sféru vlivu tím, že tlačí Kyjev do užších vztahů s unií na úkor Ruska. Současně varoval Západ, aby do krize na Ukrajině nezasahoval. Lavrov to dnes prohlásil v Moskvě po setkání se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem.

„Plně souhlasím s Frankem-Walterem, že by neměly být žádné sféry vlivu,“ řekl podle agentury Reuters Lavrov. „Vytvářením tlaku na Ukrajinu, aby se rozhodla ‚buď a nebo‘, tedy jít s EU, nebo s Ruskem, se (EU) fakticky snaží takovou sféru vlivu vytvořit,“ řekl po jednání šéf ruské diplomacie na tiskové konferenci. „Je to zjevné a žádná hezká slova to nemohou změnit,“ dodal.

„Jsme přesvědčeni, že cestu z této politické krize si mají Ukrajinci najít sami. Očekáváme, že ostatní partneři se budou řídit stejným principem,“ odmítl Lavrov údajné vměšování Západu do dění v této postsovětské republice, kterou už téměř tři měsíce zmítají protivládní protesty odpůrců proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Západní politici podle ruského ministra přijíždějí do Kyjeva bez pozvání a přemlouvají podle něj ukrajinské vedení, aby si zvolilo řešení, které prosazuje Evropská unie a Spojené státy. „Vynutit si zprostředkování, jak to zažíváme ze strany našich partnerů na Ukrajině, ale nepovažujeme za skutečně svobodnou volbu,“ kritizoval Lavrov postup Západu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek